Så analyserar du ditt eget löpsteg – del 3

20130510-002356.jpg

I det här inlägget ges tips gällande självanalys av löpsteget. Området som redogörs är frekvensen i ditt löpsteg. Frekvensen innebär helt enkelt det antal steg du tar per tidsenhet, vanligast är att frekvensen beskrivs i antal steg per minut. Frekvensen är hos vissa löpare för låg, vanligen ligger den på ca 160-170 steg/minut. En optimal frekvens är individbunden men ligger oftast på ca 170-180 steg per minut, och det gäller oavsett löphastighet. Finns flera anledningar till att frekvensen blir för låg. Kommer inte gå in i detalj på vad som påverkar frekvensen men oftast är det en felaktig tyngdpunkt och överdriven hälisättning som verkar minska stegfrekvensen. En viktig poäng är att en frekvens kan inte forseras viljemässiggt utan den måste öka spontant.

Testa själv
Det är enkelt att testa sin frekvens. Under nästa löppass räknar du antal steg under exempelvis 30 sekunder. Multiplicera sedan med två och du får din frekvens. Är den 10 steg eller mer under 180 rekommenderar jag att du korrigerar den. Finns olika sätt som att öka frekvensen, kommer inte gå in djupt i ämnet men som nämnts ovan är det oftast en justering av tyngdpunkten som behövs. Se tidigare inlägg om löpteknik där jag beskrivit hur tyngdpunkten ska justeras.

Varför korrigera frekvensen
Finns flera poteniella fördelar med att korrigera sin frekvens geno teknikförbättringar så den landar på ca 170-180 steg per minut. Nedan ges några exempel:
- Minska friktionens uppbromsande effekt när isättningsfasen varar under för lång tid.
- Öka energiåtergivandet från kroppens fjädrande strukturer, exempelvis senor.

Nedan ser ni en film på en av de bästa löparna genom tiderna under ett träningspass. Om ni är snabba så kan ni analysera frekvensen, ca 180 steg per minut. Räkna exempelvis stegen under 10 sekunder och multiplicera med sex.

https://www.youtube.com/watch?v=YSp1r1QhUSY&feature=fvwrel

Trevlig helg!!

/Carl N

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen