Coltings bästa tips för att komma ingång med triathlon

Jonas Colting

Jonas Colting är ett känt namn för de flesta. Han har tagit flera VM-medaljer i långdistans triathlon och vunnit det som har korats till världens tuffaste uthållighetstävling ÖtillÖ inte mindre än tre gånger. Jonas namn är synonymt med äventyr och riktigt tuffa prestationer, så som när han simmade från Stockholm till Göteborg, eller runt ön Phuket i Thailand. Han brinner för människors hälsa och vill förmedla en god tränings- och hälsofilosofi. Numera är han även bland annat författare, coach och entreprenör. Och så föreläser han om triathlon och swimrun på Endurance PT-utbildningen.

För Jonas Colting var det självklart att tacka ja till att komma och föreläsa på Endurance PT-utbildningen.

─ Jag vill ge eleverna en bra inblick i både triathlon och swimrun. Det är två sporter som hänger ihop för de vänder sig till ungefär samma målgrupp. Det är många triathleter som tycker att cyklingen tar för mycket tid, så de börjar med swimrun istället. Att jobba med triathleter är väldigt givande och under föreläsningen delar jag med mig av trix och knep som eleverna sedan har stor nytta av och som de kan förmedla till sina egna adepter. Det finns många motionärer som har att göra en Ironman eller klara av en längre swimrun-tävling på sin bucket list. För de här människorna är det väldigt värdefullt att ha en bra coach som kan hjälpa dem att uppnå sina mål. Som kan lägga upp deras träning på ett bra sätt och som kan hålla igen om adepten vill för mycket för snabbt. En hel del motionärer börjar rätt sent med triathlon, men med rätt träning och tålamod kan de ändå utvecklas enormt mycket och under flera år, säger Jonas Colting.

Jonas vill också förmedla att triathlon är en unik idrott. Det är inte tre discipliner som utövas efter varandra utan en sport där varje del tränas på ett annat sätt än om man bara tränar exempelvis löpning. Allt man gör hänger samman.

p1030898
p1030890

Jonas berättar att när han började med triathlon var sporten väldigt ny i Sverige. När ett gäng entusiaster för första gången genomförde en tävling med Ironman distanser i Sverige, 3860 meter simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning, var det många som skakade på huvudena och trodde att det både var extremt, oerhört långt och att tävlingen möjligen kunde medföra fara för liv och lem. På den tiden ansåg de flesta att tävlingen bara var förbehållet ett fåtal. Numera säjer startplatserna till Ironman i Kalmar slut på bara ett par dagar och Jonas hävdar att vem som helst kan klara av en Ironman och ingen behöver egentligen mer än 18 månader på sig för att kunna genomföra den mytomspunna tävlingen.

─ Det är viktigt att man skyndar långsamt och till en början väljer distans före fart. Det gäller att bygga upp styrka, uthållighet och rörlighet. Se till att repetera det som är tryggt och säkert. Många motionärer kör på för hårt på sina distanspass

För den som vill börja med triathlon listar Jonas sina tre bästa tips:

  1. Anmäl dig till en tävling

Det är först när man anmäler sig som tävlingen blir konkret och man får en tidsram att förhålla sig till samt hänga upp träningen på.

  1. Skaffa rätt utrustning – och gör det i god tid

Köp en cykel. Den måste inte vara dyr, men den ska passa för ändamålet. Införskaffa en våtdräkt som är gjord för att simma i. Man kan spara upp till 20 sekunder per 100 meter om man simmar i en våtdräkt, på grund av att vattenläget blir bättre. Se dessutom till att köpa bra träningskläder.

  1. Sätt i gång och träna – men ha tålamod

Träna inte hårdare i dag än att du kan träna i morgon. Se till att träna smart och kontinuerligt. Alla framgångsrika triathleter har lyckats tack vare repetition. Övning ger färdighet och det gäller att inte ha för bråttom.

Dela med dina vännner...

Utbilda dig till PT på Bosön med Sveriges ledande tränare och forskare

En utbildning av tränare för tränare i hjärtat av idrottsverige

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

130 sidor gratis vetenskap om löpning

Om man önskar fördjupa sig i löpningens delar på ett vetenskapligt plan är det här ett mycket…

Read More

Progressivt löptest – Maik for Ironman

Idag fortsatte testerna av Maik Peters. Vårat andra testtillfälle bestod av ytterligare löptest, stakergometer-intervaller och instruktion av…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 1

Nutrition Tip nr 1 from our Italian sports nutritionist Luca Mazzurana This nutrition tip focuses on the…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 2

Nutrition Tip of the week by Luca Mazzurana Nowadays, deciding what to drink and how to replenish…

Read More

Kost vid konditionsträning – del 3

What are Omega 3s? You might have heard about Omega 3 supplements, or about products fortified with…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen