Så analyserar du ditt eget löpsteg – del 2

I det här inlägget ges tips gällande självanalys av löpsteget. Området som täcks är position för isättning i sagitalplanet, dvs. vart isättningsfoten ska placeras i längsgående led. Gällande isättning i sagitalplanet pratar man ofta om importansen av att undvika en isättning långt framöver kroppens tyngdpunkt, förenklat innebär det undvikande av isättning allt för långt framför höften. Det är helt korrekt att eftersträva den typen av isättning. Löpningen kommer bli mer ekonomisk och mindre belastande. Att löpa med fotisättning under eller lätt framför tyngdpunkten kommer dock kräva mer av underbensmuskulatur och fotledsmobilitet så förberedelse är nödvändigt, se tidigare inlägg för exempel på övningar som bör utföras/klaras av.

I bilden nedan ses exempel på fotisättning framför respektive under tyngdpunkten. Tänk er att tyngdpunkten innebär ett område strax innanför naveln.

20130427-193940.jpg

Varför korrigera isättning
Finns flera orsaker till att korrigera sin isättning om den inträffar långt framför höften och då oftast med tydlig hälisättning. Nedan ges några exempel:
– Minska friktionens uppbromsande effekt när isättningsfasen varar under för lång tid.
– Öka energiåtergivandet från kroppens fjädrande strukturer, exempelvis senor.
– Minska belastning på knäled resp höftled.

Hur justeras fotisättning “bakåt” mot tyngdpunkten.
Det enklaste och effektivaste sättet är att försök korrigera tyngdpunkten genom fall framåt, dvs inte att försöka justera fotisättning genom att sätta ner foten närmare dig. I mina inlägg “viktigaste delarna inom löpteknik” redogör jag bl a om tyngdpunktsjustering via fall. Använd dig av instruktionerna i det inlägget så kommer fotisättning bli mer korrekt i förhållande till tyngdpunkten.

Nedan ser ni film på hur en korrekt isättning relaterat till tyngdpunkten bör se ut. Massa annat teknik-tjat också 🙂 men fokusera på hur långt fram hennes fot landar relaterat till tyngdpungten, dvs ngra cm bakom naveln. Pröva även att filma er själva eller använd eventuell spegel bredvid er vid träning på löpband. Har ni ett tydligt avstånd(+15cm) mellan isättningsfoten(punkt mitt under foten) och tyngdpunkten bör ni justera förhållandet.

Share if you like

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

130 sidor gratis vetenskap om löpning

Om man önskar fördjupa sig i löpningens delar på ett vetenskapligt plan är det här ett mycket…

Read More

Progressivt löptest – Maik for Ironman

Idag fortsatte testerna av Maik Peters. Vårat andra testtillfälle bestod av ytterligare löptest, stakergometer-intervaller och instruktion av…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 1

Nutrition Tip nr 1 from our Italian sports nutritionist Luca Mazzurana This nutrition tip focuses on the…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 2

Nutrition Tip of the week by Luca Mazzurana Nowadays, deciding what to drink and how to replenish…

Read More

Kost vid konditionsträning – del 3

What are Omega 3s? You might have heard about Omega 3 supplements, or about products fortified with…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top