PT-utbildningen som gör dig till mer än bara "PT"

Play Video

På Tränarakademin hjälper vi dig att nå din fulla potential och bredd som tränare med en unik utbildning till personlig tränare på Sveriges främsta centrum för utveckling ute på Bosön i Stockholm.

Bli en ledstjärna för andra inom träning och hälsa

I snart 15 år har alla PT-utbildningar sett ungefär likadana ut.

Anpassade för att snabbt och med begränsad praktik kunna utbilda PT:s inom ett begränsat antal ämnesområden för en standardiserad PT-tjänst på gymmen.

Så ska och behöver det inte vara..

På Tränarakademin har vi skapat en utbildning för dig som vill få de bästa förutsättningarna för att kunna arbeta framgångsrikt som PT och tränare genom en bred bas av kunskaper och förmågor.

En utbildning som låter dig praktisera rollen som personlig tränare på riksidrottsförbundets centrum för utveckling ute på Bosön. Så att du kan bli en ledstjärna för andra.

Idag kan vi stoltsera med branchens mest aktiva nätverk för tränare. Våra tidigare studenter arbetar idag framgångsrikt på gym, som fystränare, föreläsare och med egna företag.

Tränarakedemin
i siffror

>
Utbildade tränare och coacher
år
av kunskapsutveckling
tusen
timmar samlade erfarenheter
timmar av föreläsningar och praktik

LICENSIERAD TRÄNARE & PT

Play Video
Certifieringar

PT-utbildningen för dig som vill kunna behärska tränarhantverket på djupet

På Tränarakademin erbjuder vi dig branschens mest kompletta PT- och Tränarutbildning. En utbildning baserad på det senaste inom forskningen avseende både utbildningsinnehåll och pedagogik. Tillsammans med vårt gedigna lärarteam bestående av forskare och framstående coacher ger vi dig just de förmågorna och kunskaperna du behöver för att bli en ledstjärna för andra inom träning och hälsa.

Förmågor och kunskaper som du får genom gedigna praktiska studier på Sveriges främsta träningsanläggning ute på Bosön i Stockholm och via vår digitala utbildningsplattform.

Vår utbildning har högsta möjliga anseende i branschen och hos oss är du allltid garanterade arbetsintervjuer med det största träningsanläggningarna via vårt unika affärsnätverk.

Våra tidigare PT-studenter arbetar idag framgångsrikt som PT på ACTIC, SATS, Nordic Wellness och som egna träningsentreprenörer mot både företag, föreningar och privatpersoner. Utbildningen ger dig både frisk PT-licens och internationell ackreditering som personlig tränare.

Arbeta som vanligt under utbildningen:
Med vårt unika utbildningsupplägg där majoriteten av de fysiska träffarna är förlagda till helgerna kan du genomföra utbildningen även om du arbetar heltid, något som också brukar underlätta finansieringen för utbildningen.

Vem är utbildningen för:
Utbildningen riktar sig till dig som oavsett tidigare bakgrund vill lära dig tränar- och PT hantverket på djupet genom en djup teoretisk förståelse och gedigna pratiska kunskaper ute på Sveriges främsta centrum för utveckling på Bosön.

En utbildning som rekommenderas av branschen

Bild på Actics PT-chef

Jonas Lissjanis

Chief Product Officer på Actic Group

Tränarakademins PT-utbildning sticker ut i en utbildningsbransch som tyvärr varierar stort i kvalité. TA:s gedigna PT-utbildning är omfattande och genomtänkt både avseende praktisk och teoretisk undervisning. Pedagogik och innehåll upplever jag som både uppdaterat, relevant och validerat. Jag rekommenderar utbildningen starkt till dig som vill skapa förutsättningar för goda resultat i klientarbetet och bli efterfrågad på arbetsmarknaden.

Bild på SATS PT-chef

Mats Sunebäck

PT & Rehab Manager för SATS

Tränarakademin levererar en kvalitativ PT- och tränarutbildning med en lärarkår som både kan fältet och teorin. Utbildningen förbereder studenterna mycket väl för yrkeslivet och många av deras studenter har, direkt efter utbildningen, fått jobb hos oss och visat på fina prestationer i tränarrollen.  

...och som ger dig större möjligheter

Vanliga PT-utbildningar

 • Utbildningsinnehåll som främst är anpassat till träning av kunder i gymmiljö
 • En utbildningsplan som ofta är intensiv och komprimerad
 • Begränsad praktik
 • En pedagogik där kopplingen mellan teori och praktik är begränsad
 • Inget stöd och nätverk för studenterna efter avslutad utbildning

Tränarakademins PT & tränarutbildning

 • Utbildningsinnehåll som gör att du kommer träna och coacha kunder på gymmet, utomhus och online
 • En utbildningsplan som låter dig förankra dina kunskaper och ger dig möjligheten att arbeta upp till 100% vid sidan av dina studier
 • Praktik med riktiga kunder
 • En pedagogik som förankrar teori till prakiskt utförande och upplevelser under hela utbildningsresan
 • Fortsatt stöd och tillgång till nätverkande även efter avslutad utbildning

Din resa mot framgång som tränare
Tränarakademins utbildningsmodell™

1. Grunderna via flexibla onlinestudier

Du startar dina studier med att bygga en gedigen och holistisk förståelse för grunderna inom träning och hälsa via vår utbildningsapp. Olikt många andra skolor blandar vi den teoretiska undervisningen med parallella klientcase och praktisk undervisning.

Ditt resultat: En god förståelse för träningens och hälsans grunder

Vår onlineportal för PT-utbildningen
Lärare under pt-utbildningen

2. Etablera praktiska förmågor

Du får lära dig olika träningsmetoder och att översätta dina teoretiska kunskaper till olika förmågor. Detta görs genom ett aktivt lärande med vägledning från några av Sveriges främsta experter ute på Riksidrottsförbundets centrum för utveckling på Bosön i Stockholm.

Ditt resultat: Kunskap kring varför saker och ting sker på ett visst sätt och förmåga att utföra träning på olika sätt

3. Bygg praktisk erfarenhet

Att coacha och träna andra är ett hantverk. Under utbildningen läggs därför stort fokus på träning av andra studenter och riktiga kunder. Praktiserandet sker med pedagogisk vägledning av våra lärare ute på Bosön varvat med teoretisk förankring.

Resultat: En trygghet kring utförande av tränarens olika uppgifter

Studenter som springer under PT-utbildningen
Studenter som praktiserar under PT-utbildningen

4. Utveckla förmågan att coacha

För att skapa varaktig förändring och träningsresultat krävs kunskaper inom både beteendeförändring, motivationsteori och coachingprocessen. Under denna del av utbildningen ser vi till att du får ta del av det viktigaste redskapen för att du ska kunna skapa varaktig förändring hos dina kunder. Du lär dig också att genomföra träningspass och skapa träningsupplägg för den unika klienten framför dig.

Resultat: Förmågan att med självförtroende skapa och levererar en helhet inom träning och hälsa för en rad olika kundtyper och mål

PT-licens

Licenserna som krävs för att arbeta i Sverige och internationellt

5. Bygg på med unika spetskunskaper

Under utbildningen låter vi dig specialisera dig genom att bygga unika spetskunskaper inom antingen styrka, kondition eller hälsa. 

Resultat: Unika spetskunskaper som ger konkurrensfördelar inom områden som är attraktiva både hos kunderna och branchen.

Löptekniksanalys på löpband
Gruppfoto på våra PT-studenter

6. Fortsatt stöd och kunskapsökning

Vi går ett steg längre för att förbereda dig för arbete och se till att du lyckas med PT-yrket. Via vårt unika tränarnätverk får du tillgång till nätverksträffar, vägledning kring dina klientcase och support för att komma igång med yrket.

Resultat: En fortsatt utveckling och vägledning efter avslutade studier som ökar chanserna att lyckas

Tränare med spetskunskap

En tränare med bred kompetens och unika spetskunskaper som har förmågan att skapa varaktig förändring och utveckling för sina klienter.

Utbildningsmiljö i absoluta världsklass

När du går vår utbildning gör du det på Sveriges modernaste idrottsanläggning - Riksidrottsförbundets centrum för utveckling på Bosön i Stockholm.

Förutom en unik utbildningsmiljö som ger dig tillgång till lokaler och utrustning i absoluta världsklass ger dig en utbildning på Bosön också fantastiska möjligheter till lärande och nätverkande med andra PT:s och coacher.

Läs mer om Bosön här >>

DINA LÄRARE OCH MENTORER

Till din utbildning har vi samlat Sveriges ledande experter inom träning och hälsa vilka har lång erfarenhet från fältet. Forskare och praktiker som har mycket god förståelse för både vetenskap och praktisk verklighet. Ödmjuka individer som vet att det finns fler än ett svar på varje fråga och som brinner för att utveckla din potential.

Vår lärare Jimmy Englund

Jimmy Englund

Fysioterapeut och expert på rörelse

Fortasana.
Fotograf: Emil Nordin

Maria Ahlsén

Forskare och författare med fokus på hälsa och träning

Vår lärare Anja Näslund

Anja Näslund

Hälsovetare/PT och expert på motivation och hälsa

Vår lärare Joakim Svedberg

Joakim Svedberg

Landslagstränare inom friidrott med lång erfarenhet från Allsvenskan och SHL

Vår lärare Carl Norell

Carl Norell

Fysioterapeut/PT och expert på uthållighetsprestation

Vår lärare Kristin Andersson

Kristin Andersson

Friskvårdspedagog och framgångsrik grupptränare

Vår lärare Jakob Dehnisch

Jakob Dehnisch

Erfaren entreprenör med expertis kring företagskunskap

Vår lärare Christian Hallberg

Christian Hellberg

PT och OCR-atlet som blivit utsedd till Årets PT på SATS

Läs vad våra tidigare studenter säger

UTBILDNINGSINNEHÅLL

Utbildningen Lic. PT och Tränare består av hela 18 st. moduler fördelat på 3 st. block. Efter din utbildningen har du möjlighet att specialisera dig som tränare. 

 • Omfattning

  PT-utbildning
  152h lärarlett på Bosön, 30h realtidsundervisning online, 70h inspelade föreläsningar och självstudier via tränarakademins kursportal
  Specialiseringar (valbar)
  Sista helgen i utbildningen kan du välja inriktning och fördjupa dig inom på styrka/rörlighet, hälsa/coaching eller kondition/uthållighet

 • Utbildningsstarter

  Aug 2022 | Feb 2023

 • Utbildningsplats

  PT-utbildning | Bosön idrottscentrum, Stockholm
  Specialisering | Bosön idrottscentrum, Stockholm

 • Licens

  Frisk Licens  | Branschkravet för arbete på svenska träningsanläggningar
  Europe Active | Internationell ackreditering - Arbeta som PT utomlands

Block 1: Förankra teoretisk grund

Efter denna del kommer du förstå bakgrunden till träning och coaching på ett helt nytt sätt och vara redo att förankra de viktiga tränarförmågorna.

1. Anatomi och rörelselära
2. Idrottsfysiologi
3. Energi och näringsintag
4. Grundläggande träningslära
5. Motivationspsykologi, beteendeförändring och hälsovetenskap

Block 2: Etablera praktiska förmågor

Under denna del kommer du addera praktiska tränarförmågor till dina grundkunskaper från första blocket. Vi hjälper dig applicera teorin till praktiken.

6. Styrketräning och rörlighetsträning
7. Konditionsträning
8. Tester och analyser inom styrka, hälsa och kondition
9. Vägledning och motorisk inlärning med klienter
10. Väcka motivation hos klient och engagerande träningsupplägg
11. Hälsorådgivning och kostrådgivning
12. Skadeförebyggande träning
13. Affärsutveckling och PT-arbetet

Block 3: Lär dig arbeta/individanpassa

I tredje blocket kommer du integrera din teoretiska grund och dina praktiska tränarförmågor och få hjälp att applicera dessa kunskaper mot holistisk och individanpassad personlig träning.

14. Pass och programupplägg anpassat till klientens status och målbild
15. Framgångsrik leverans av personlig träning på plats och online
16. Coachingpraktik för olika klientcase
17. Guidad träningspraktik med klienter
18. Praktik på riktig arbetsplats

Block 1: Förankra teoretisk grund

 • Modul 1: Anatomi och rörelselära

  Vi lär dig hur kroppens anatomi och rörelseförmåga fungerar. Kunskaper som ligger till grund för hur vi väljer att utföra träningen med klienter.

 • Modul 2: Idrottsfysiologi

  Vi lär dig att med hjälp av idrottsfysiologi kunna förstå bakgrunden till fysisk utveckling och varför vi väljer olika typer av tillvägagångssätt för att skapa träningsresultat.

 • Modul 3: Energi och näringsintag

  Vi lär dig att förstå hur närings- och energiintag påverkar mänsklig prestation och välmående.

 • Modul 4: Grundläggande träningslära

  Vi lär dig de grundstenar och principer som många av tränarens olika åtgärder vilar på samt olika metoder för att öka styrka, rörlighet och kondition.

 • Modul 5: Motivationspsykologi, beteendeförändring och hälsovetenskap

  Vi lär dig vilka tillvägagångssätt i coaching som stimulerar motivation och nya vanor hos kunden. Du kommer även förstå vilka delar som påverkar hälsan mest och vilka träningsråd som ökar den fysiska- och mentala hälsan mest effektivt.

Block 2: Etablera praktiska förmågor

 • Modul 6: Styrke- och rörlighetsträning

  Vi ger dig förmågan att bygga effektiva pass och träningsupplägg för rörlighets- och styrkeökning samt förmågan att förstå, utföra och instruera rörlighetsträning respektive styrketräning. Efter den här modulen kommer du ha verktyg till att utveckla klientens rörlighet och styrka på flertalet olika sätt.

 • Modul 7: Kondition- och uthållighetsträning

  Vi ger dig förmågan att bygga effektiva pass och träningsupplägg för konditionsträning. Du kommer också bygga förmågan att förstå, utföra och instruera konditionsträning på ett framgångsrikt sätt. Efter den här moduler kommer du ha verktyg till att utveckla klientens kondition baserat på kundmål.

 • Modul 8: Tester och analyser inom styrka, hälsa och kondition

  Vi lär dig hur olika tester utförs respektive används för att bedöma nivå på styrka, rörlighet och kondition. Tester som du kommer använda i din coachning för utvärdering, uppföljning och för att kunna bygga individanpassad och målinriktad träningen.

 • Modul 9: Vägledning och motorisk inlärning med klienter

  Vi lär dig bakgrunden till rörelseutveckling och hur du instruerar och utvecklar klienten i specifika övningar och utmaningar. Du kommer också kunna ta klienten genom uppstart, genomförande och avslut i olika typer av träningspass på ett framgångsrikt sätt.

 • Modul 10: Väcka motivation hos klient och engagerande träningsupplägg

  Vi ger dig förmågan att motivera och engagera dina klienter till att genomföra träning och bibehålla kontinuitet långsiktigt. Efter denna modul kommer du kunna hantera flertalet beprövade taktiker som kan användas för att bygga träning som engagerar och motiverar.

 • Modul 11: Hälsorådgivning och kostrådgivning

  Vi lär dig hur du ger konkreta rådgivning och bygger upplägg kring träning och aktiviteter för att minska stress och öka det mentalt välmående samt för att minska risk för olika sjukdomar. 

 • Modul 12: Skadeförebyggande träning

  Vi lär dig hur du anpassar och levererar träningsupplägg respektive övningar för att minska risken för skador. Du får också lära dig hur du analyserar klientens bakgrund och vägleder kunden för att minska risken att gamla skador ska komma tillbaka.

 • Modul 13: Affärsutveckling och PT-arbetet

  Vi lär dig de viktigaste principerna kring försäljning och marknadsföring inom tränings- och hälsobranchen. Under denna modul får du också med dig en egen affärsplan för hur du kommer levererera värde som antingen anställd eller som tränare med eget företag.
  Under den andra delen av modulen lär vi dig hur du ska strukturera ditt dagliga PT-arbete på ett effektivt och framgångsrikt och sätt för både klienten och dig själv.

Block 3: Lär dig arbeta och individanpassa

 • Modul 14: Pass och programupplägg anpassat till klientens status och målbild

  Vi lär dig och gör dig redo att leverera individanpassade och holistiska träningsupplägg för de vanligaste kunderna och målbilderna.

 • Modul 15: Framgångsrik leverans av personlig träning på plats och online

  Vi lär dig och gör dig redo att leverera träning på ett motiverande och resultatgivande sätt både på plats med klienter och via digitala plattformar. Du får också med dig strategier och taktiker för coaching utomhus och i gymmiljö.

 • Modul 16: Coachingpraktik för olika klientcase

  Vi lär dig och gör dig redo att utföra och instruera träning av olika typer med en stor variation av kunder. Du kommer förankra taktiker och förmågor för att instruera träning och skapa program på ett kvalitativet sätt mot både erfarna och oerfarna klienter.

 • Modul 17: Guidad träningspraktik med klienter

  Genom kundpraktik i olika typer av scenarion gör vi dig redo att genomföra olika typer av träningspass och övningar mot olika typer av kunder. Under praktiken kommer du förankra dina tränarförmågor och få feedback på dina utvecklingsområden.

 • Modul 18: Praktik på riktig arbetsplats

  Under två dagars riktig praktik kommer du förstå och uppleva hur arbetet fungerar för etablerade personliga tränare. Från denna modul kommer du erhålla mycket värdefulla erfarenheter kring PT-yrket och rollen som tränare.

Välj din specialisering och som tränare

Till skillnad från andra PT-utbildningar ingår en valbar specialisering efter din PT-utbildning. Det innebär att du redan i starten av din tränarkarriär kommer besitta unika spetskunskaper som mycket få andra tränare kan erbjuda sina kunder.

Man som genomför en löpteknikanalys på löpband

PT med kondition- och uthållighetsprofil

Under den här specialiseringen kommer vårt kompetensteam inom kondition- och uthållighet lära dig träna klienter mot olika konditionsinriktade mål på ett framgångsrikt sätt.

Lärare som instruerar ett lactattest

PT med hälso- och coachingprofil

Under den här specialiseringen kommer vårt kompetensteam inom hälsa och livsstilsförändring lära dig träna klienter mot olika hälsorelaterade mål på ett framgångsrikt sätt.

Praktik i gymmet på Bosön

PT med styrke- och mobilitetsprofil

Under den här specialiseringen kommer vårt kompetensteam inom styrke- och fysträning lära dig träna klienter mot ökad fysisk kapacitet på ett individanpassat och resultatgivande sätt.

Fortsätt din utveckling efter utbildningen
med tillgång till vårt nätverk och kunskapsevent

Kunskap direkt i fickan

Efter utbildningen har du fortsatt tillgång till vår digital onlineportal via mobil eller dator med över 80 timmar video, protokoll, övningar och verktyg.

Nätverks- och kunskapsevent

Delta gratis på vårt online nätverks- och kunskapsevent Coaches Summit

 

Rekryteringsträff och företagsnätverk

Efter utbildning är du inbjuden till att träffa företag inom träningsbranchen som vill att du ska börja arbeta hos just dem. 

Online Community

Du får tillgång till vårt onlinecommunity för att nätverka och träffa andra tränare

Gå utbildningen hos oss och

 • En tränare med de ackrediteringar och licenser som är ett krav för att arbeta i Sverige och utomlands
 • En tränare med spetskunskap inom ett område som du brinner för
 • En tränare som har tillgång till ett tränarcommunity och fortsatt vägledning efter fullföljd utbildning
 • En tränare som vet hur man levererar resultatgivande träning både utomhus, online och i gymmiljö
 • En tränare som har förmågorna som krävs för att starta och driva egna träningsverksamheter
 • En tränare med erfarenheter från Sveriges mest erfarna lärarkår ute på Sveriges ledande idrottcentrum för utveckling ute på Bosön

ANSÖK TILL UTBILDNINGEN

59 000 kr (räntefri delbetalning finns)

Play Video
Certifieringar

För möjligheten att reservera en plats behöver du lämna en intresseanmälan för utbildningen alternativt boka ett samtal med oss. Detta för att vi tillsammans ska kunna se om utbildningen är en bra match för dig. Alla är välkomna att lämna en intresseanmälan oavsett bakgrund och du förbinder dig inte till något.

Vanliga frågor

Vår lärare Carl Norell

Ord från vår rektor

På Tränarakademin har vi alltid tänkt  lite annorlunda kring våra utbildningar. Istället för att stirra oss blinda på vad andra gör har vi alltid försökt att hålla oss till vårt slutmål - att skapa utbildningar som ger unika och värdefulla kompetenser både för våra studenter och deras klienter.

Att få arbeta med träning och utbildning är för mig en chans att göra något större än att "bara" leverera kunskap - det handlar om att ge passionerade människor kunskapen och verktygen de behöver för att skapa förutsättning för rörelse i Sverige.

Att få göra det tillsammans med våra tidigare och blivande studenter (som är de riktiga hjältarna i sammanhanget) och vår underbara lärarkår är bland det häftigaste jag kan tänka mig.

Om du har läst så här långt... Då tänker jag att du kanske också har ett starkt driv att utveckla dina kunskaper för att kunna göra skillnad för människorna du möter.

Oavsett vad du står någonstans vill jag att du ska veta att vår dörr alltid kommer stå öppen för dig som funderar på en ny karriär eller att utveckla sina kunskaper som tränare.

Så tveka inte att kontakta oss eller mig om du har funderingar kring dina egna val och framtida möjligheter.

Du finner mina kontaktuppgifterna nedan och får gärna kontakta mig!

Bästa hälsningar,

Carl Norell

carl@konditionsidrott.se

+46 708 697 952

Rulla till toppen