Ta steget och lyckas som löpcoach

Vi ger dig förmågorna och förståelsen du behöver för att bli en ledande löptränare
(Samma kurs som tidigare levererats av Konditionsidrott Educations)

halsotranare

Carl Norell, Christian Mundt och Lena Örn vill säga dig något!

Löpning är Sveriges mest populära tävlingsform bland motionärer. Allt fler anmäler sig till OCR-, 10k-, marathon- och ultralopp och vill utvecklas och lära sig mer inom det intresse som de verkligen brinner för. 

Att uppleva utveckling mot ett mål som man värdesätter hävdar många stora tänkare är vägen till välmående och mening. Som löpcoach har man äran att få visa vägen för just sådana resor. Resor som ska ta klienten (läs löparen) mot mål som värdesätts högre än mycket annat.

"Running teaches us that we are capable of so much more then we ever imagined" - Pattisue Plumer

Bild1

För att bli kompetent och ledande som löptränare behöver du utveckla rätt kunskap i flertalet områden och sedan bygga erfarenhet med riktiga kunder.

Vi tre vill ge dig kunskapen som behövs för att lyckas som löptränare. Kunskap som vi fått från många års studier och förankrat från vår gedigna erfarenhet från coachning av löpare.

Vill du bli coachingkollega med oss och kunna hjälpa erfarna löpare mot bättre resultat och oerfarna löpare mot framgång?

Om du svarar ja på ovan så lovar vi att göra allt för att du ska utvecklas till en löptränare som verkligen förstår och hanterar löpcoachning!

Varma löphälsningar

 

Carl Norell, Christian Mundt och Lena Örn

DIPLOMERAD LÖPCOACH STEG 1+2

diplomerad löpcoach

 

Diplomerad Löpcoach steg 1+2 är två unika utbildningar för dig som vill coacha individer och/eller grupper mot bättre löpförmåga.

För att ge dig de evidensbaserade kunskaper och förmågorna som du behöver för att skapa framgång i arbetet som löptränare har vi rekryterat tre av Sveriges ledande löptränare och komptenspersoner i området. Tre lärare som är experter på varsitt område vilket innebär att du får en unik helhetsförstelse och förmåga gällande löpcoachning.

Utbildningarna riktar sig till dig som vill ligga i framkant kunskapsmässigt och bli en ledande löptränare.

För att gå utbildningarna behöver du ha erfarenhet av egen löpning och inneha grundkunskaper inom träningslära och kroppens uppbyggnad. Exempel på personer som kan gå utbildningen är personliga tränare, gruppträningsinstruktörer, naprapater, fysioterapeuter, kiropraktorer, idrottstränare och personer som gått idrottsinriktat gymnasium. 

Saknar du helt förkunskaper inom konditionsträning och/eller kroppens anatomi och vill bli löpcoach behöver du addera den förberedande preparandkursen "Löpkunskap & träningslära", info om anmälan finns längst ner på sidan.

Vi lär dig hantera alla de utmaningar som en löpcoach möter i sitt arbete!

Utbildningen ger dig senaste forskningen och den spetskunskap som behövs för att lyckas ta sina klienter mot målet. Oavsett om du vill arbeta med elit, motionärer eller nybörjare mot olika typer av mål kommer du bli redo. Att träna en löpare innebär mycket mer än att bara skriva ett långsiktigt program och höras ibland. För att lyckas behöver du hantera teknikutveckling, styrka- och rörlighetsutveckling, tester/analyser och individanpassad passdesign.

Profilera löparen och förstå vilka upplägg som kommer fungera bäst

Med hjälp av tester och analyser kommer du kunna avslöja svagheter och styrkor hos löparen 

Träna löparens styrka och rörlighet på sätt som förbättrar löpförmågan

Med hjälp av teoretisk grund och inlärning av specifika övningar kommer du kunna lyfta effekt och ekonomi i löpteget

Utveckla löpteknik och förstå varför olika löpare ska ha olika teknik


Lär dig förstå klientens förutsättningar och gör de teknikjusteringar som behövs för varje unik löpare

Bygg långsiktiga träningsprogram med delmål som säkrar upp framgång

Lär dig bygga program på ett vetenskaplig och beprövat sätt mot olika typer av löptävlingar och löputmaningar

Studenter

...i en miljö som främjar utveckling

När du går vår utbildning gör du det på Sveriges modernas idrottsanläggning (Riksidrottsförbundets anläggning) ute på Bosön. Här sker majoritet av all lärarled undervisning. Förutom en unik utbildningsmiljö som ger dig tillgång till den senaste utrustningen och vacker natur ger det dig fantastiska möjligheter till lärande och nätverkande.

INTRODUKTION AV DINA LÄRARE

Ta del av tusentals timmar med samlade kunskaper och erfarenheter om vad som fungerar och inte fungerar från Sveriges främsta löpexperter. Du kan vara trygg med att våra lärare har den spetskompetens som krävs för att utbilda dig. Vi vill lära dig de verktyg och metoder som ger de bästa resultatet för dina kunder, allt baserat på aktuellt forskning och lärarnas kliniska erfarenhet.

Löptekniksutveckling, passdesign och styrke- respektive rörlighetsutveckling inom löpning Carl Norell

Carl är en av Sveriges mest erfarna personliga tränare och fysioterapeuter inom området kondition och uthållighet. Han är också grundare respektive rektor på Konditionsidrott. Carl har en lång erfarenhet som löptränare där han arbetat med både landslagsaktiva och motionärer. Han har sin spets inom holistisk löputveckling av elit/motionär och är en av Sveriges mest erfarna tekniktränare

Individanpassad träningsplanering, passdesign och strategier som tar löpare mot målet Christian Mundt

Christian är en av de mest meriterade löptränare i Sverige och har nått fantastisk framgång de senaste åren med stora framgångar inom sitt egna team. Exempelvis tog en av hans löpare sm-guld på maraton 2020 och har även varit med på VM med sina löpare. Han är fd elitlöpare med en gedigen utbildningsbakgrund och har lång erfarenhet av träningsplanering, coachning och utveckling av löpare. Till vardags driver han Team Mundt där han coachar och tränar flera av Sveriges främsta löpare.

Löpskolning och taktiker för utveckling av löpförmåga Lena Örn

Lena har elitsatsat på ban- och terränglöpning i 15 år och varit bland Sveriges snabbaste på utvalda distanser. Hon är nu driftansvarig på Urban Tribes som springer med 100 olika företag varje år. Lena är specialiserad på löpskolning och taktiker för utvecking av motionärer mot diverse mål.

Några ord från tidigare studenter...

UTBILDNINGSINNEHÅLL

Hela utbildningen består av 8 st. unika moduler fördelat på 2 st kurser. Du kan gå båda stegen på en gång eller dela upp utbildningen och bli "Dipl. Löpcoach Steg 1" initialt. Under varje kurshelg ges fristående kunskaper som du oavsett om du väljer att gå hela utbildningen eller inte kommer ha stor praktisk nytta av. 

Dipl. Löpcoach Steg 1

Vi ger dig en grund att stå på för att lyckas med utveckling och coachning av löpare. Du kommer bygga unik förståelse kring träning av löpteknik, passdesign och coachning av olika typer av löppass.

 • Modul 1: Löptekniksanalys och teknikutveckling

  Vi lär dig att utföra och förstå bakgrunden till prestationshöjande löpteknik. Du får lära dig flertalet effektiva metoder för teknikträning och får förståelse för hur löpteknik ska individanpassas. Efter modulen kommer du kunna erbjuda löpteknikanalys och träna respektive förändra teknik hos klienter på olika sätt.

 • Modul 2: Passdesign inom löpning

  Vi lär dig hur du strukturerar och bygger löppass på ett effektivt sätt. Du får kunskap om bakgrunden till de mest använda löppassen och förståelse för hur de anpassas i tid och intensitet till olika typer av kunder. Efter modulen kommer du kunna skapa löppass och veta hur du ska variera pass på effektiva sätt.

 • Modul 3: Modeller och taktiker för träningsplanering

  Vi lär dig att planera löpträning efter etablerade och beprövade modeller. Du får lära dig flera strategier för träningsplanering som fungerar både för nybörjare och erfarna löpare. Efter modulen kommer du kunna variera träningen över tid på ett sätt som stimulerar utveckling hos löpare.

 • Modul 4: Löptester och prestationsfaktorer

  Vi lär dig vilka fysiologiska faktorer som behövs för att springa snabbt och länge och hur dessa kan kopplas till olika typer av pass. Vi lär dig även tester som är användbara för att bygga träffsäkra intensitetszoner och hitta löparens svagheter/styrkor. Efter modulen kommer du kunna testa löpare och bedöma löparens potenial för olika lopp. Du kommer också kunna ge löpkunden träffsäkra pulszoner respektive hastigheter som passar i olika typer av löppass.

Dipl. Löpcoach Steg 2

Vi ger dig förståelsen och verktygen för att framgångsrikt kunna arbeta med styrketräning/rörlighetsträning, löpspecifik rörelseanalys och individanpassad träningsplanering med dina löpkunder

 • Modul 1: Löpstegets biomekanik och anpassad styrkeutveckling

  Vi lär dig de viktigaste grundkunskaperna gällande styrke- och rörlighetskrav för löpsteget respektive vilka biomekaniska rörelsemönster som främjar bättre och skonsammare löpning. Efter modulen kommer du kunna bedöma löparens unika behov och vilka rörelsemönster i löpsteget som är viktigast att prioritera för ökad kraft och spänst i löpningen.

 • Modul 2: Effektiv styrketräning och rörlighetsträning för löpare

  Vi lär dig hur du ska tänka och göra för att styrketräning och rörlighetsträning ska bli resultatgivande. Du lär dig flertalet övningar och förståelse för vilka övningar olika typer av klienter behöver fokusera på. Du kommer efter modulen kunna planera, bygga och instruera styrketräning respektive rörlighetsträning för löpare på ett framgångsrikt sätt. Du kommer kunna träna styrka både utomhus och i gymmiljö.

 • Modul 3: Principer och taktiker för att lyckas med individbaserad träningsplanering

  Vi lär dig att designa kompletta program till löparen mot olika typer av mål. Du får förståelse för hur olika typer av löpare ska anpassa sin träningen för att nå sina mål. Efter modulen kommer du kunna bygga långsiktiga program och göra resultatgivande justeringar beroende på hur löparen utvecklas.

 • Modul 4: Effektiva kvalitetspass och coachning under pass

  Vi lär dig hur du vägleder och coachar klienten genom olika typer av löppass med hjälp av effektiv uppvärmning, rätt puls och fart. Du får också ta del av effektiva passupplägg som  rekommenderas av vårt lärarteam. Efter modulen kommer du kunna genomföra och instruera flertalet nya löppass som kompletterar de klassiska löppassen.

Dessutom får du fyra bonusar när du anmäler dig till någon av våra löpcoachkurser

Onlinematerial

Tillgång till allt kursmaterial digitalt och filmer som hjälper dig med praktiskt genomförande

Nätverk för löpcoacher

Du får tillgång till grupper för diskussion och vägledning som endast är öppna för våra löpcoacher

Värdefulla testprotokoll och artiklar

Du får tillgång till olika protokoll som guidar dig vid test och bedömning av löpare

Artiklar

Tillgång till artiklar som summerar viktig forskning och som hjälper dig att lättare applicera olika metoder. 

Värdet Du och Dina kunder kommer få av utbildningen

Du får praktiska verktyg och metoder från tre av Sveriges främsta experter inom löpning. Vi ger dig kunskaper som vårt team förankrat genom tusentals timmar praktiskt arbete och studier.

→ Kunskaper som kommer göra din kompetens som tränare unik och som är mycket svår att få paketerad någon annanstans

→ Kunskaper du kan använda till att sälja och leverera löptjänster mot företag och privatpersoner

→ Kunskaper du kan använda för att ta klienter mot deras olika löprelaterade mål

→ Kunskaper om hur du ska träna den unika löparen eller gruppen framför dig på ett resultatgivande sätt

Sammanfattningsvis ger utbildningen inte bara kunskaper och verktyg som gör dig till en kompetent och passionerad löpcoach utan även ett nätverk och fömodligen nya vänner som delar ditt intresse.

ANMÄL DIG TILL UTBILDNINGEN

Gå samtliga steg på en gång eller välja att bli Löpcoach steg 1 initialt.

Saknar du förkunskaper inom konditionsträning och funktionell anatomi relativt löpning behöver du addera den onlinebaserade preparandkursen inför löpcoach steg 1. Under den fem timmar långa föreläsningsserien ger Carl Norell dig många viktiga grundstenar för att förstå konditionsträning. Han går även igenom kroppens anatomiska uppbyggnadatt vilket hjälper dig förstå bakgrunden till löpteknik, styrketräning och rörlighetsträning hos löpare på ett bätre sätt. Kursen är inspelad och skickas ut två veckor inför kursstart. Har du studerat anatomi och träningslära för uthållighet tidigare kan du ta bort onlinekursen i kassan.

Vanliga frågor

Vart äger utbildningen rum och hur fungerar det med boende?

Plats & boende: 

Utbildningen levereras på Riksidrottsförbundets anläggning ute på Bosön, Lidingö (vägbeskrivning här).

Gratis parkering finns på plats och det går även bra att åka kommunalt (se sl.se för reseplanering). Vid bokning av boende på Bosön Hotell  ange att ni kommer från Konditionsidrott för bättre pris.

När vi är på Bosön har ni även gratis tillgång till deras träningsytor. 

Mat och fika ingår alla dagar

Vilka kursstarter finns att välja mellan?

Löpkurserna går 1-2 gånger per termin. Datum för dessa kursstarter finns tillgängligt på hemsidan.

Vem riktar sig utbilningen till?

För att gå utbildningen behöver du någon form av erfarenhet inom konditionsträning och löpning.

Exempel på bakgrund som passar mycket bra är personliga tränare, gruppträningsinstruktörer, naprapater, fysioterapeuter, kiropraktorer, idrottstränare och personer som gått någon typ av längre idrottsinriktad utbildning. 

Är du osäker på om du har tillräckliga förkunskaper eller en annan bakgrund än vad som nämnts ovan är du välkommen att kontakta oss för vägledning alternativt inkludera den förberedande endagskursen i din anmälan.

Måste jag närvara på alla moment för att få min acreditering?

Du måste närvara alla dagar för att få din diplomering från oss.

Vad händer om jag blir sjuk under eller inför utbildningen?

Om du blir sjuk under eller inför utbildningen och har läkarintyg har du möjlighet att komplettera missad undervisning vid nästa utbildningsstart. Kostnaden för komplettering är 650 kr per dag. Missar du en utbildningsdag utan giltig anledning är kostnaden 2500 kr per dag.

Hur betalas kursen?

När du anmäler dig till en eller flera kurser på sidan skickas en faktura ut till dig. Fakturan ska betalas inom 30 dagar. Önskar längre förfallodatum kan du meddela om det via ett mail till carl@tranarakademin.se.

Villkor relativt Corona

Om utbildningen inte skulle bli av eller justeras på något sätt med anledning av Corona har man kursen tillgodo till valfritt framtida kursdatum. Kurserna går normalt två gången per termin.  

Vi kommer kunna erbjuda digitala klassrum i kombination med utomhusbaserad undervisning om situationen skulle kräva det. Som student har du alltså möjligheten att välja mellan "corona-anpassad" utbildning och ny kursstart om vi inte kan leverera enligt normal standard.

Jag hittar inte svaret på min fråga

Skicka ett mail till Carl@tranarakademin.se så återkopplar Carl Norell som är kursansvarig så snabbt som möjligt.

Scroll to Top