Ta steget och bli diplomerad löpcoach!
Gör som 1500 löpcoacher redan gjort - utbilda dig med Tränarakademin och lär dig coacha löpare på riktigt! Förankra förmågor och evidensbaserade kunskaper för att kunna coacha inom teknik, passupplägg, träningsplanering och mycket mer...
ERBJUDANDE: Anmäl dig till löpcoach steg 1 så bjuder vi på vår onlinebaserade löpkurs!
Alla är välkomna att bli löpcoacher med oss - vi vägleder dig!
Löpning är Sveriges mest populära tävlingsform bland motionärer. Allt fler anmäler sig till OCR-, 10k-, marathon- och ultralopp och vill utvecklas och lära sig mer inom det intresse som de verkligen brinner för.
Att uppleva utveckling mot ett mål som man värdesätter hävdar många stora tänkare är vägen till välmående och mening. Som löpcoach har man äran att få visa vägen för just sådana resor. Resor som ska ta klienten (läs löparen) mot mål som värdesätts högre än mycket annat.
"Running teaches us that we are capable of so much more then we ever imagined" - Pattisue Plumer
Under utbildningen kommer vi ge dig kunskaperna du behöver för att bli trygg som löpcoach. Kunskap som våra lärarna fått från många års studier och förankrat från deras gedigna erfarenhet från coachning av löpare.
Vill du bli coachingkollega med oss och kunna hjälpa erfarna och oerfarna löpare mot bättre resultat och ökad framgång?
Om du svarar ja på ovan så lovar vi att göra allt för att du ska utvecklas till en löptränare som verkligen förstår och hanterar löpcoachning!
Är du osäker på om utbildningen passar dig, dina mål eller din bakgrund. Kontakta ansvarig lärare Carl Norell så svarar han på dina frågor. Det finns alltid en lösning för att just du kan bli löpcoach med oss!
Varma löphälsningar
Teamet på Tränarakademin
DIPLOMERAD LÖPCOACH STEG 1+2
Diplomerad Löpcoach steg 1+2 är två unika utbildningar för dig som vill coacha individer och/eller grupper mot bättre löpförmåga.
För att ge dig de evidensbaserade kunskaper och förmågorna som du behöver för att skapa framgång i arbetet som löptränare har vi rekryterat tre av Sveriges ledande löptränare och komptenspersoner i området. Tre lärare som är experter på varsitt område vilket innebär att du får en unik helhetsförstelse och förmåga gällande löpcoachning.
Utbildningarna riktar sig till dig som vill ligga i framkant kunskapsmässigt och bli en eftertraktad löptränare.
För att gå utbildningarna behöver du ha erfarenhet av egen löpning och inneha grundkunskaper inom träningslära och kroppens uppbyggnad. Exempel på personer som kan gå utbildningen är personliga tränare, gruppträningsinstruktörer, naprapater, fysioterapeuter, kiropraktorer, idrottstränare och personer som gått idrottsinriktat gymnasium.
Saknar du helt förkunskaper inom konditionsträning och/eller kroppens anatomi och vill bli löpcoach behöver du addera den förberedande preparandkursen "Löpkunskap & träningslära", info om anmälan finns längst ner på sidan.
Vi lär dig hantera alla de utmaningar som en löpcoach möter i sitt arbete!
Utbildningen ger dig senaste forskningen och den spetskunskap som behövs för att lyckas ta sina klienter mot målet. Oavsett om du vill arbeta med elit, motionärer eller nybörjare mot olika typer av mål kommer du bli redo. Att träna en löpare innebär mycket mer än att bara skriva ett långsiktigt program och höras ibland. För att lyckas behöver du hantera teknikutveckling, styrka- och rörlighetsutveckling, tester/analyser och individanpassad passdesign.
Profilera löparen och förstå vilka upplägg som kommer fungera bäst
Med hjälp av tester och analyser kommer du kunna avslöja svagheter och styrkor hos löparen
Träna löparens styrka och rörlighet på sätt som förbättrar löpförmågan
Med hjälp av teoretisk grund och inlärning av specifika övningar kommer du kunna lyfta effekt och ekonomi i löpteget
Analysera och utveckla kundernas löpteknik
Lär dig förstå klientens förutsättningar och gör de teknikjusteringar som behövs för varje unik löpare
Bygg långsiktiga träningsprogram med delmål som säkrar upp framgång
Lär dig bygga program på ett vetenskaplig och beprövat sätt mot olika typer av löptävlingar och löputmaningar
Utbildningsmiljö i världsklass
När du går vår utbildning gör du det på Sveriges modernas idrottsanläggning (Riksidrottsförbundets anläggning) ute på Bosön. Här sker majoritet av all lärarled undervisning. Förutom en unik utbildningsmiljö som ger dig tillgång till den senaste utrustningen och vacker natur ger det dig fantastiska möjligheter till lärande och nätverkande.
INTRODUKTION AV DINA LÄRARE
Ta del av tusentals timmar med samlade kunskaper och erfarenheter om vad som fungerar och inte fungerar från Sveriges främsta löpexperter. Du kan vara trygg med att våra lärare har den spetskompetens som krävs för att utbilda dig. Vi vill lära dig de verktyg och metoder som ger de bästa resultatet för dina kunder, allt baserat på aktuellt forskning och lärarnas kliniska erfarenhet.
Löptekniksutveckling, passdesign och styrke- respektive rörlighetsutveckling inom löpning Carl Norell
Carl är en av Sveriges mest erfarna personliga tränare och fysioterapeuter inom området kondition och uthållighet. Han är också grundare respektive rektor på Konditionsidrott. Carl har en lång erfarenhet som löptränare där han arbetat med både landslagsaktiva och motionärer. Han har sin spets inom holistisk löputveckling av elit/motionär och är en av Sveriges absolut mest erfarna och pålästa när det kommer till utveckling och analys av löpteknik.
Individanpassad träningsplanering, passdesign och strategier som tar löpare mot målet Christian Mundt
Christian är en av de mest meriterade löptränare i Sverige och har nått fantastisk framgång de senaste åren med stora framgångar inom sitt egna team. Exempelvis tog en av hans löpare sm-guld på maraton 2020 och har även varit med på VM med sina löpare. Han är fd elitlöpare med en gedigen utbildningsbakgrund och har lång erfarenhet av träningsplanering, coachning och utveckling av löpare. Till vardags driver han Team Mundt där han coachar och tränar flera av Sveriges främsta löpare.
Löpskolning och taktiker för utveckling av löpförmåga Malin Ewerlöf
Malin är en av Sveriges genom tiderna bästa löpare med flertalet mästerskapsmedaljer. Hon har efter karriären arbetat fokuserat på att utveckla andra löpare och byggt en stor erfarenhet inom detta område. Malin ansvarar för olika moment i steg 1 som berör olika teknikförbättrande åtgärder som löpcoach.
Fysträning och mobilitetsträning för löpare Jimmy Englund
Jimmy är en av Tränarakademins mest kompetenta lärare när det kommer till rörlighetsträning generellt och fysträning av löpare. Han är utbildad löptränare och Leg Fysioterapeut och har under 15 år arbetat med löpare på både motionärsnivå och elitnivå. Jimmy vägleder dig inom fysträning och rörlighetutveckling anpassat till löpare.
Laktatbaserad löpcoachning Mikael Flockhart
Mikael Flockhart är doktor inom idrottsfysiologi och har forskat på GIH på konditionsträning och fysiologiska anpassningar vid träning. Han är även tränare, SM-medaljör och elitaktiv konditionsidrottare sen +20 år. Han förstår både fältet som tränare och den fysiologiska bakgrunden vilket gör han till en mycket kompetent lärare inom exempelvis laktatbaserad löpcoachning.
Några ord från tidigare studenter...
UTBILDNINGSINNEHÅLL
Hela utbildningen består på 2 st separata kurser + en kvällskurs. Vill du bli diplomerad löpcoach räcker löpcoach steg 1 men vi rekommenderar att gå båda stegen för att bygga komplett kunskap inom löpcoachning. Under varje kurshelg ges fristående kunskaper som du, oavsett om du väljer att gå hela utbildningen eller inte, kommer ha stor praktisk nytta av. Vi har även en kvällskurs under steg 1 som man kan addera som extrakurs, kvällskursen introducerar dig till laktatbaserad löpträning och ger dig de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att nyttja metoden framgångsrikt.
Dipl. Löpcoach Steg 1
Vi ger dig en grund att stå på för att lyckas med utveckling och coachning av löpare. Du kommer bygga unik förståelse kring träning av löpteknik, passdesign och coachning av olika typer av löppass.
-
Modul 1: Löptekniksanalys och teknikutveckling
Vi lär dig att utföra och förstå bakgrunden till prestationshöjande löpteknik. Du får lära dig flertalet effektiva metoder för teknikträning och får förståelse för hur löpteknik ska individanpassas. Efter modulen kommer du kunna erbjuda löpteknikanalys och träna respektive förändra teknik hos klienter på olika sätt.
-
Modul 2: Passdesign inom löpning
Vi lär dig hur du strukturerar och bygger löppass på ett effektivt sätt. Du får kunskap om bakgrunden till de mest använda löppassen och förståelse för hur de anpassas i tid och intensitet till olika typer av kunder. Efter modulen kommer du kunna skapa löppass och veta hur du ska variera pass på effektiva sätt.
-
Modul 3: Modeller och taktiker för träningsplanering
Vi lär dig att planera löpträning efter etablerade och beprövade modeller. Du får lära dig flera strategier för träningsplanering som fungerar både för nybörjare och erfarna löpare. Efter modulen kommer du kunna variera träningen över tid på ett sätt som stimulerar utveckling hos löpare.
-
Modul 4: Löptester och prestationsfaktorer
Vi lär dig vilka fysiologiska faktorer som behövs för att springa snabbt och länge och hur dessa kan kopplas till olika typer av pass. Vi lär dig även tester som är användbara för att bygga träffsäkra intensitetszoner och hitta löparens svagheter/styrkor. Efter modulen kommer du kunna testa löpare och bedöma löparens potenial för olika lopp. Du kommer också kunna ge löpkunden träffsäkra pulszoner respektive hastigheter som passar i olika typer av löppass.
Dipl. Löpcoach Steg 2
Vi ger dig förståelsen och verktygen för att framgångsrikt kunna arbeta med styrketräning/rörlighetsträning, löpspecifik rörelseanalys och individanpassad träningsplanering med dina löpkunder
-
Modul 1: Löpstegets biomekanik och anpassad styrkeutveckling
Vi lär dig de viktigaste grundkunskaperna gällande styrke- och rörlighetskrav för löpsteget respektive vilka biomekaniska rörelsemönster som främjar bättre och skonsammare löpning. Efter modulen kommer du kunna bedöma löparens unika behov och vilka rörelsemönster i löpsteget som är viktigast att prioritera för ökad kraft och spänst i löpningen.
-
Modul 2: Effektiv styrketräning och rörlighetsträning för löpare
Vi lär dig hur du ska tänka och göra för att styrketräning och rörlighetsträning ska bli resultatgivande. Du lär dig flertalet övningar och förståelse för vilka övningar olika typer av klienter behöver fokusera på. Du kommer efter modulen kunna planera, bygga och instruera styrketräning respektive rörlighetsträning för löpare på ett framgångsrikt sätt. Du kommer kunna träna styrka både utomhus och i gymmiljö.
-
Modul 3: Principer och taktiker för att lyckas med individbaserad träningsplanering
Vi lär dig att designa kompletta program till löparen mot olika typer av mål. Du får förståelse för hur olika typer av löpare ska anpassa sin träningen för att nå sina mål. Efter modulen kommer du kunna bygga långsiktiga program och göra resultatgivande justeringar beroende på hur löparen utvecklas.
-
Modul 4: Effektiva kvalitetspass och coachning under pass
Vi lär dig hur du vägleder och coachar klienten genom olika typer av löppass med hjälp av effektiv uppvärmning, rätt puls och fart. Du får också ta del av effektiva passupplägg som rekommenderas av vårt lärarteam. Efter modulen kommer du kunna genomföra och instruera flertalet nya löppass som kompletterar de klassiska löppassen.
Dessutom får du fyra bonusar när du anmäler dig till någon av våra löpcoachkurser
Onlinematerial
Tillgång till allt kursmaterial digitalt och filmer som hjälper dig med praktiskt genomförande
Nätverk för löpcoacher
Du får tillgång till grupper för diskussion och vägledning som endast är öppna för våra löpcoacher
Värdefulla testprotokoll och artiklar
Du får tillgång till olika protokoll som guidar dig vid test och bedömning av löpare
Artiklar
Tillgång till artiklar som summerar viktig forskning och som hjälper dig att lättare applicera olika metoder.
Värdet Du och Dina kunder kommer få av utbildningen
Du får praktiska verktyg och metoder från tre av Sveriges främsta experter inom löpning. Vi ger dig kunskaper som vårt team förankrat genom tusentals timmar praktiskt arbete och studier.
→ Kunskaper som kommer göra din kompetens som tränare unik och som är mycket svår att få paketerad någon annanstans
→ Kunskaper du kan använda till att sälja och leverera löptjänster mot företag och privatpersoner
→ Kunskaper du kan använda för att ta klienter mot deras olika löprelaterade mål
→ Kunskaper om hur du ska träna den unika löparen eller gruppen framför dig på ett resultatgivande sätt
Sammanfattningsvis ger utbildningen inte bara kunskaper och verktyg som gör dig till en kompetent och passionerad löpcoach utan även ett nätverk och fömodligen nya vänner som delar ditt intresse.
Anmälan till kurserna
- Saknar du förkunskaper inom konditionsträning och kroppens uppbyggnad? Då kan du addera vår onlinebaserade preparandkurs om löpningens anatomi, fysiologi och löpträning inför löpcoachutbildningen. Den bjuder vi på till alla som går löpcoach steg 1!
- Har du frågor kring kurserna är du välkommen att maila carl@tranarakademin.se.
Onlinekurs om löpning (preparand)
- Just nu helt gratis för dig som går löpcoach steg 1!
- Kursen bokas via knapp nedan
- Kursinbjudan skickas ut till din mail after bokning
Dipl. Löpcoach Steg 1&2
- Steg 1: 29-30 april alt 9-10 sep (2023)
- Steg 2: 6-7 maj alt 23-24 sep (2023)
- Plats: Bosön (Stockholm)
Dipl. Löpcoach Steg 1
- Kurstillfällen:
- 2023: 29-30 april alt 9-10 sep
- 2 dagar / Bosön (Stockholm)
Dipl. Löpcoach Steg 2
- Kurstillfällen:
- 2023: 6-7 maj alt 23-24 sep
- 2 dagar / Bosön (Stockholm)
Vanliga frågor
Plats & boende:
Utbildningen levereras på Riksidrottsförbundets anläggning ute på Bosön, Lidingö (vägbeskrivning här).
Gratis parkering finns på plats och det går även bra att åka kommunalt (se sl.se för reseplanering). Vid bokning av boende på Bosön Hotell ange att ni kommer från Konditionsidrott för bättre pris.
När vi är på Bosön har ni även gratis tillgång till deras träningsytor.
Mat och fika kan köpas på plats
Löpkurserna går 1-2 gånger per termin. Datum för dessa kursstarter finns tillgängligt på hemsidan.
För att gå utbildningen behöver du någon form av erfarenhet inom konditionsträning och löpning.
Exempel på bakgrund som passar mycket bra är personliga tränare, gruppträningsinstruktörer, naprapater, fysioterapeuter, kiropraktorer, idrottstränare och personer som gått någon typ av längre idrottsinriktad utbildning.
Är du osäker på om du har tillräckliga förkunskaper eller en annan bakgrund än vad som nämnts ovan är du välkommen att kontakta oss för vägledning alternativt inkludera den förberedande endagskursen i din anmälan.
Du måste närvara alla dagar för att få din diplomering från oss.
Om du blir sjuk under eller inför utbildningen och har läkarintyg har du möjlighet att komplettera missad undervisning vid nästa utbildningsstart. Kostnaden för komplettering är 650 kr per dag. Missar du en utbildningsdag utan giltig anledning är kostnaden 2500 kr per dag.
När du anmäler dig till en eller flera kurser på sidan skickas en faktura ut till dig. Fakturan ska betalas inom 30 dagar. Önskar längre förfallodatum kan du meddela om det via ett mail till carl@tranarakademin.se.
Om utbildningen inte skulle bli av eller justeras på något sätt med anledning av Corona har man kursen tillgodo till valfritt framtida kursdatum. Kurserna går normalt två gången per termin.
Vi kommer kunna erbjuda digitala klassrum i kombination med utomhusbaserad undervisning om situationen skulle kräva det. Som student har du alltså möjligheten att välja mellan "corona-anpassad" utbildning och ny kursstart om vi inte kan leverera enligt normal standard.
Skicka ett mail till Carl@tranarakademin.se så återkopplar Carl Norell som är kursansvarig så snabbt som möjligt.