Löpskolningens drottning tar hand om den praktiska biten

Malin Ewerlöf

Numera har Malin Ewerlöf lagt spikskorna på hyllan och arbetar som personligtränare i löpning och löpteknik. För Tränarakademin tar hon hand om den praktiska delen av löpcoachutbildningen.

─ Jag har många olika sorters uppdrag och det som gör mitt jobb så roligt är just variationen. Det var jättekul att bli tillfrågad om att lära ut löpskolning till eleverna. Det är roligt att få vara med i ett utbildningssammanhang som det här med så läraktiga och vetgiriga elever. Efter den här dagen hoppas jag att deltagarna har kunnat sätta ihop den teoretiska biten, som Carl Norell stått för, med mina praktiska övningar. Jag har visat hur övningarna ska utföras och pratat om hur man lär ut dem. Jag har också pratat lite om hur man jobbar med löpargrupper. Vad gör man om gruppen är väldigt ojämn. Hur jobbar man med nybörjare, vilken sorts intervaller kan man kör med dem och så vidare. Min förhoppning är att deltagarna efter min genomgång känner sig trygga i att leda egna löpargrupper, säger Malin Ewerlöf.

Med en spänst i steget som är få förunnad har Malin gått igenom övningar som “Indian hopp”, “Höga knän” och “Travgång” inne i stora hallen på Bosön.

Om jag får välja ett favoritpass så hellre ett med många moment där man satsar på kvalitet än att vara ute länge och kanske inte orka upprätthålla en god löpteknik på slutet.

─ Det här är verkligen mitt andra hem. När jag var yngre åkte vi hela vägen hit från Södertälje en gång per vecka under vinterhalvåret, för att få till kvalitetsträning inomhus. För 15 år sedan flyttade jag själv till Lidingö, och sedan dess har jag varit här ännu oftare. Jag tränar ofta kunder här, jag förlägger min styrketräning till gymmet här på Bosön och när det är halt ute springer jag här också, säger Malin.

161106_endpt20161106_0084
161106_endpt20161106_0040
161106_endpt20161106_0003-1

Malin menar att efterfrågan på personliga tränare kommer att fortsätta att växa. Hon tror att allt fler kommer att inse hur viktig träning är för att orka med resten av livet. Malin är också övertygad om att allt fler kommer att vilja lära sig rätt löpteknik för att på så vis utvecklas och bli snabbare så väl som skadefria. Framför allt tycker hon sig se en ökad efterfrågan på coacher som tar med sina adepter utomhus. Det är många som längtar ut från gymmen.

För den vanlige motionären räcker det långt med tre pass per vecka tycker Malin. Men istället för att jogga runt den vanliga rundan om cirka sju km varje gång är det bättre att ha ett pass med löpskolning och intervaller, då gärna med en PT. Ett pass kan vara distans och om den vanliga rundan är 7 km kan distanspasset utökas till 10 km, en längd som ökas efter hand. Det här passet får gärna vara på lite plattare mark medan veckans tredje pass kan fortsätta att vara sju km, men då längs en mer kuperad runda. Det här passet kan avslutas med några core-övningar.

Om jag får välja ett favoritpass så hellre ett med många moment där man satsar på kvalitet än att vara ute länge och kanske inte orka upprätthålla en god löpteknik på slutet.

När jag har kunder kör jag en timme där fem, tio minuter är uppvärmning. Därefter blir löpteknik för att få till spänst och styrka. De flesta motionärer kan vinna mycket på att stärka upp knän och vader i exempelvis hopp. Min favoritövning, som tränar hela kroppen, är mångsteg. Om man har möjlighet är det toppen att göra mångsteg i en lätt lutande uppförsbacke. Efter en kvart, tjugo minuter men olika övningar är det dags för ett block med intervaller. Beroende på hur vältränad kunden är blir det intervaller i omkring 25-30 minuter. Jag blandar gärna längden på intervallerna och utnyttjar backar om det är möjligt. Backintervaller är bland det mest effektiva du kan träna. Du får maxpuls samtidigt som du tränar teknik och löpstyrka, avslutar Malin Ewerlöf.

Dela med dina vännner...

Utbilda dig till PT på Bosön med Sveriges ledande tränare och forskare

En utbildning av tränare för tränare i hjärtat av idrottsverige

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Coltings bästa tips för att komma ingång med triathlon

Jonas Colting är ett känt namn för de flesta. Han har tagit flera VM-medaljer i långdistans triathlon…

Read More

Öka din motivation och prestation genom mentala föreställningar

Mentala föreställningar (visualisering) är en av de mest populära mentala teknikerna inom elitidrotten. Elitidrottare använder sig av…

Read More
Bild på en kvinna som superhjälte

Så infriar Du nyårslöftet och träningsmålen

Ok, det är antagligen inte första gången du hör någon prata om hur viktig de är att…

Read More
PT på gymmet som gör high-five

Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke

Har du någonsin drömt om att göra din passion för träning till mer än bara en hobby?…

Read More
Senior som gör sig redo för att springa

Har du vad som krävs för att bli PT?

En fråga som vi som arbetar på Tränarakademin ofta får är om man behöver ha en speciell…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen