Vilken är den bästa PT-utbildningen?

Bosön kettlebell

“Vilken är den bästa PT-utbildningen?” Är en fråga som ofta brukar komma upp när man bestämt sig för att ta nästa kliv i tränaryrket. Kanske var det frågan som du precis googlade?

Visst skulle det vara både enkelt och skönt om alla PT:s och arbetsgivare kunde tala med en och samma röst och peka ut en utbildning som den bästa. Då skulle vi inte längre behöva våndas och antagligen kunna bespara oss själva många timmars research.

“We hate to breake it for you…”

Sanningen är att ingen utbildning är bäst, i alla fall inte för ALLA. Just det faktum att det finns många olika PT-utbildningar är ett bevis för detta. På en öppen marknad måste alla skolor kompromissa. Precis som en tiokampare måste vi skolor välja vilka grenar vi vill dominera och vilka grenar vi kan nöja oss med att komma lite längre bak i ledet på för att vara med i racet. För ingen har resurserna och förmågan att vara bäst på allt – inte ens Kevin Mayer.

Så istället för att fråga sig vilken som är den bästa bilen, dieten eller PT-utbildningen bör vi fråga oss vad som är bäst för mig? För även om ingen kan erbjuda den bästa PT-utbildningen för alla kan en utbildning mycket väl vara bäst för “Anna” eller “Anders”. Ja det beror helt enkelt på vad det är du söker och vilka möjligheter du vill ha efter din examen som avgör vilken utbildning som kommer vara bäst för just dig.

Men okej… Du googlade antaligen inte “Vilken är den bästa PT-utbildningen?” för att få ett långt det “beror på svar”.

Så låt oss ge dig några konkreta saker som kan vara värt att titta efter när du letar utbildning. Givet att det primära för dig är att gå en utbildning som ger dig de bästa möjliga förutsättningar att lyckas som PT. (D.v.s denna artikel riktar sig inte till dem som vill gå utbildningen för sin egen skull eller för att få en maxad upplevelse utomlands) .

Hur väl du kommer lyckas som tränare och PT efter dina studier beror i mångt och mycket på TRE saker.

Din (upplevda) kompetens efter PT-utbildningen

Modell för kompetens att titta efter under PT-utbildningen

Den kompetens du kommer utveckla under din utbildning och hur kompetent du själv kommer känna dig efter utbildningen är kanske det mest avgörande för hur väl du kommer lyckas som PT efter din utbildning. Att upplevd kompetens är oerhört viktig för vår motivation och vår förmåga att övervinna utmaningar vet vi idag genom en rad forskningsstudier.

Kanske är du redan idag både kompetent i din egen träning och motiverad till att träna. Det är såklart en bra start, men att ha förmågan att motivera andra och själv vara motiverad att träna andra framgångsrikt över tid är något annat. För att du ska ha de bästa förutsättningarna för att utveckla dina tränarförmågor efter din utbildning är det enormt viktigt att du redan från start känner dig trygg i dina kunskaper och i tränarhantverket. Utan den känslan av kompetens är risken annars stor att du kommer tappa den motivation som krävs för att övervinna de utmaningar som finns i början av karriären.

Så hur vet du om PT-utbildningen kommer kunna ge dig den kompetens du behöver? …

Nr 1 – Titta efter antalet timmar praktisk undervisningen i PT-utbildningen.

Aristotle’s sa en gång “vi är vad vi gör” och inget kunde vara mer sant när det kommer till tränaryrket. Att ta del av undervisning och teori online eller på distans är kanon men att tro att den teorin och kunskapen skall räcka till för att du ska lära dig den pratiska delen av tränarhantverket bottnar ofta i ett önsketänkande. Lika svårt som det är att bli en skicklig hantverkare på distans är det att bli en skicklig tränare framför datorn. Om du är som de flesta, kommer du behöva mycket praktik för att kunna lyckas som PT. Dels för att det praktiska kunskaperna är vitala som PT i ditt dagliga arbete med kunden men också för din inlärning. Det är när vi omsätter teorin till praktik som människor lär oss saker som bäst. Det är helt enkelt svårt att lära sig träffa målet om vi aldrig skjuter på bollen i verkligheten.

Detta faktum är ingen teori utan allt detta vet vi idag genom forskning. Forskningen säger oss t.ex. att vi endast minns 10% av en föreläsning efter 4 veckor! Men även att vi genom att praktisera och repetera kan höja den siffran till 60 – 80%. Det är således en enorm skillnad i kunskapsinhämtning om du går en utbildning med begränsad praktik och möjlighet till repetition kontra om du går en utbildning som erbjuder gedigen praktik där varje moment inbjuder till repetition och diskussion. Med andra ord “Practice like you play and play like you practice” och du kommer ge dig själv helt andra förutsättningar för att kunna bemästra tränarhantverket.

Graf minneskurvan
Hermann Ebbinghaus Forgetting Curve

Självklart kan den som är vetgirig se till att skaffa sig den praktik och repetition som är nödvändig på egen hand. Det finns trots allt exempel på duktiga tränare som är autodidakta d.v.s. som förvärvat sina kunskaper genom självstudier, även om de inte särskilt många. Om du är fenomenal på att omsätta nya kunskaper till praktik på egen hand – ja då kanske PT på distans är det bästa valet just för dig. Eller om du bara vill lära dig lite mer om träning utan att ha någon ambition att någonsin arbeta som PT.

För det allra flesta av oss och som vill kunna arbeta som PT professionellt , skulle vi dock säga att alternativet att få den praktik som är nödvändig under sin utbildning är den bästa lösningen. Fråga gärna lite personliga tränare på en seriös anläggning nära dig hur mycket praktik de hade under sin utbildning och du kommer snabbt märka att de flesta av dem gått en utbildning som innehållit många timmar praktik.

Nr 2 Kontrollera att PT-utbildningen ger dig frisk licensen.

FRISK är en licenseringsrätt som ges till de skolor och utbildningar som uppfyller friskvårdsbranchens krav gällande kvalité och standard. Skolorna som har denna licenseringsrätt från Friskvårdsföretagen har i sin tur rätt att ge ut en FRISK-licens till de elever som är godkända på utbildningen.

Anledningen till att denna licens tillkommit beror helt enkelt på att allt fler såväl i som utanför branschen efterfrågar högre kvalité och en bättre standard bland svenska personliga tränare.

Idag kräver de flesta större anläggningar (som e.x. SATS och ACTIC) en Frisk licens för att du ska få arbeta hos dem men det blir också vanligare att mindre anläggningar och företag numera har denna licens som ett krav.

Kontrollera därför att utbildningen du väljer verkligen kan erbjuda denna licens. Licensen blir din garant för att utbildningen håller en godkänd kvalitét och för att du ska kunna verka som personlig tränare utan hinder. Var vaksam mot skolor som erbjuder sina studenter ta Frisk licensenen efter utbildningen via ett externt prov. Det kostar mycket pengar att göra provet i efterhand och kan vara tidsödande om du inte klarar provet p.g.a otillräckliga kunskaper. På ptlicens.se kan du se vilka utbildningar som är godkända.

Frisk licensierad PT-utbildning
FRISK:s licensmärke

Nr 3. Kontroller att PT-utbildningen ger dig kompetenser och förmågor som är viktiga för det du vill åstadkomma

Det är lättare att lära oss något när det handlar om ämnen eller områden som vi själva är intresserade av och som fyller ett tydligt syfte. Finns det kanske vissa områden inom träning och hälsa som du brinner lite extra för? Ska du starta eget efter utbildningen etc.? Kolla därför gärna vilka inriktningar och kunskaper skolan erbjuder inom de områden som är viktiga för dig. Men var samtidigt medveten om att all undervisning i slutändan sker på bekostnad av annan undervisning.

Går du en utbildning som lovar dig både PT-licens och kostrådgivare kan du var säker på att du kommer gå miste om kunskaper som en ren kostrådgivarutbildning eller PT-utbildning erbjuder. Vissa ämnen kommer heller inte alltid falla alla i smaken. Många studenter upplever t.ex. anatomi som klurig och lite svår men det är samtidigt kunskaper som är helt nödvändig för att du ska kunna lyckas som PT.

Så hur vet du om utbildningen kommer kunna hjälpa dig kompetenserna det du söker…?
Ja det enklaste är helt enkelt att prata med respektive utbildare och fråga vilka kunskaper och hur mycket av dessa kunskaper som du får ta del av under PT-utbildningen och i vilken form.

Ditt kontaktnät som Personlig tränare efter utbildningen

PT-studenter på Bosön

“Ensam är inte stark”… Det kontakter du knyter under din utbildning och i din fortsatta karriär har stor betydelse för hur väl du kommer att lyckas som PT. Det finns många “gurus” där ute som lovar det perfekta instagram-hacket för att få nya kunder men sanningen är att nästa alla tränare vi träffat under 2021 får majoriteten av sina kunder via rekommendationer och kontakter med andra PT:s. Du kan helt enkelt inte fake:a “word of mouth”. Nätverk med andra tränare är också viktigt för att kunna bolla idéer, övervinna utmaningar och för att kunna dela kunskap.

Så hur vet du om utbildningen kommer kunna hjälpa dig att bygga ett bra nätverk?…

Ett första steg kan vara att kontrollera hur skolans kontakter ser ut med arbetsgivare. Det flesta seriösa PT-utbildningar som är frisk licensierade har bra kontakter med anläggningarna. Att undersöka om utbildningen erbjuder återtäffar eller någon form av alumninätverk för gamla studenter kan också vara en bra start. På Tränarakademin bygger vi t.ex. nätverk genom att bl.a genomföra en stor mässa för alla Sveriges tränare två gånger per år.

Din förmåga att sticka ut och hantera fler kompetenser efter PT-utbildningen

Stick ut från mängden

Att arbeta som tränare och PT handlar om att lösa komplexa problem, varje person du tränar bär på sin egna historia och har unika fysiologiska och anatomiska förutsättningar. För att kunna hjälpa en individ framåt på ett resultatgivande sätt är det svårt att förlita sig på stereotyper och standardiserade mallar. Istället behöver du kunna hålla olika koncept i huvudet samtidigt. För att lyckas med detta kommer du, såklart beroende på dina förkunskaper, behöva många olika verktyg i din verktygslåda. Det handlar om allt från kunskaper inom beteende och motivation, anatomi, fysiologi till försäljning och marknadsföring.

Numera räcker det dock inte bara med breda baskunskaper. Det var längesedan man kunde förlita sig på att vara den enda PT:n på gymmet eller i bygden. Idag är konkurrensen bland pernsonlig tränare högre och kundkraven lika så. För att kunna sticka ut som PT behöver du därför hitta din egna nisch och målgrupp.

Så hur vet du om utbildningen kommer kunna hjälpa dig att bygga en bred bas och samtidigt ge dig en spets?…

Ett sätt är att be din utbildning skicka dig ett tydligt schema eller studieplan så att du i lugn och ro kan gå igenom de kunskaper som utbildningen erbjuder. Less is more men less är inte alltid more.. Är det rimligt att du kan lära dig tillräckligt för att bli kostrådgivare med två dagars undervisning? Å andra sidan, en utbildning som bara erbjuder anatomi, fysiologi och olympiska lyft i gymmet kommer inte hjälpa dig att ge dina kunder en bra kundupplevelse, såvida du inte har andra kunskaper inom t.ex. motivation och träningsplanering sedan innan.

Stäm också av med utbildaren om de erbjuder någon fördjupning eller specialisering. Ju tidigare du kan hitta din egna nisch som PT ju bättre förutsättningar kommer du ha att lyckas. Det finns väldig många “PT:s” där ute men färre senior PT:s som är t.ex. specialister på hälsa, motivation, konditionsträning, företagsträning eller rörlighetsträning för att bara nämna några exempel.

Så… nu närmar vi oss slutet på denna artikel och vi hoppas att du förhoppningsvis har fått lite kunskaper för att hitta den bästa PT-utbildningen, eller i alla fall för att finna den utbildning som är bäst för dig.

Om du vill fortsätta dialogen med oss eller höra för vilka vi anser vår utbildning vara bäst för är du varmt välkommen att skriva till eller boka ett möte med oss på vår utbildningssida.

Dela med dina vännner...

Utbilda dig till PT på Bosön med Sveriges ledande tränare och forskare

En utbildning av tränare för tränare i hjärtat av idrottsverige

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Löpskolningens drottning tar hand om den praktiska biten

Numera har Malin Ewerlöf lagt spikskorna på hyllan och arbetar som personligtränare i löpning och löpteknik. För…

Read More

Coltings bästa tips för att komma ingång med triathlon

Jonas Colting är ett känt namn för de flesta. Han har tagit flera VM-medaljer i långdistans triathlon…

Read More

Öka din motivation och prestation genom mentala föreställningar

Mentala föreställningar (visualisering) är en av de mest populära mentala teknikerna inom elitidrotten. Elitidrottare använder sig av…

Read More
Bild på en kvinna som superhjälte

Så infriar Du nyårslöftet och träningsmålen

Ok, det är antagligen inte första gången du hör någon prata om hur viktig de är att…

Read More
PT på gymmet som gör high-five

Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke

Har du någonsin drömt om att göra din passion för träning till mer än bara en hobby?…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen