Vanliga frågorna gällande valet av PT-utbildning

En viktig egenskap i livet är förmågan att ställa frågor. På Tränarakademin vill vi hjälpa våra studenter att utvecklas till att bli ledstjärnor för andra inom träning och hälsa.

Något vi bara kan göra om man har ett tydligt svar på frågan: "varför du vill bli en tränare?"

Om man saknar ett tydligt "varför" skulle vi rekommendera att man börja baklänges genom att fråga sig själv hur man skulle vilja känna om några år. T.ex. genom att ställa sig själv frågan: "Hur skulle jag vilja att det känns att gå till jobbet då? Och "vad skulle mitt bidrag till världen kunna vara om ett par år?"

Har man redan idag ett starkt "varför" så brukar man i nästa steg ha frågor om PT-utbildning och tränaryrket.
Därför har vi samlat alla de vanligaste frågorna vi brukar få om utbildning och PT-yrket nedan.

Behöver jag vara vältränad för att utbilda mig till PT?

Absolut inte, din fysiska kapacitet påverkar inte hur väl du kan ta till dig praktisk och teoretisk kunskap. Du ska utbilda dig till tränare och inte till atlet.

Är det en fördel att vara vältränad som PT?

Det beror helt och hållet på vad för tränare du siktar på att bli. Ska du träna någon att gå upp i handstående är det såklart en fördel att du också kan gå på händer men ska du träna någon att ta 120 kg i marklyft är det inte lika viktigt. Det går såklart lika bra att instruerar din klient i marklyftet genom att själv lyfta en lättare vikt. Sedan är det såklart viktigt att vara en förebild för sin målgrupp och då kan naturligtvis fysiken spela in.

Är det svårt att klara av er PT-utbildning?

Att våra studenter blir framgångsrika som tränare är den absolut viktigaste uppgiften för oss med utbildningen. Våra studenter och deras framgångar är även en viktig del av vårt varumärke. Detta innebär att vi ställer krav på lärandet och de kunskaper som vi förväntar oss att våra studenter ska kunna efter utbildningen. Samtidigt kan våra studenter vara trygga med att vi hela tiden erbjuder dem bästa möjliga förutsättningar för att de ska lyckas med sina studier. Från första träffen till vår avslutande examination, finns vi där och erbjuder både stöttning och vägledning.

Är det svårt att få jobb som PT och Tränare?

Träning och hälsa är ett basbehov för alla människor och något som alltid kommer att efterfrågas. Det korta svaret är därför nej, efterfrågan på personliga tränare som genomgått en frisklicensierad utbildning
är generellt sett stor ute bland anläggningarna. 


Hur svårt det är att etablera sig i slutendan som tränare beror, som hos andra yrkesgrupper, på många faktorer. T.ex vart i landet du bor, tidigare erfarenheter, nätverk etc.
 
I regel kan man säga att det är lite enklare att komma igång genom en anställning på ett gym än att starta eget. Där finns oftast en redan upparbetad kundbas och ett naturligt inflöde av potentiella kunder. Att arbeta på en anläggning är också en bra möjlighet för dig att vidareutveckla dina kunskaper. Där kommer du ha andra tränare att lära ifrån och vissa anläggningar erbjuder även vidareutbildningar för sina anställda.

Det flesta av våra studenter som börjar arbeta på någon av de större anläggningarna brukar ha en bra beläggning efter ca 3 till 6 månader. För vissa kanske det kan kännas som en lång tid, men om du ser de första månaderna på anläggningen som en fortsatt läroperiod kommer det inte kännas så tufft. Den totala tiden från det att du startar dina studier tills dessa att du kan arbeta heltid brukar landa på ca 6-9 månader. Det kan t.ex. jämföras med många hantverksyrken som kräver 2 år av praktik eller fysioterapeut programmet som pågår under 3 år.

Vill du starta din egna träningsverksamhet blir såklart osäkerheten lite större och det tar alltid lite tid att etablera ett nytt företag. Vi har studenter som lyckats och gjort resan på 6 månader men vi har också de som behövt betydligt längre tid på sig för att få sin verksamhet att lyfta. Dina kunskaper inom företagande är såklart en viktig del i sammanhanget samt ditt val av målgrupp. Att starta ditt företag parallellt med en annan anställning kan också vara en bra idé för att sakta och säkert kunna skala upp din egna verksamhet.

På vilka sätt kan man arbeta som tränare?

Våra utbildade tränare arbetar med ett brett utbud av tjänster. Allt från klassisk PT, kurser, kost- och styrkeprogram, företagsträning, familjeträning, seniorträning, konditionsträning, föreläsningar, techprodukter inom träning, träningspoddar och mycket mer, ja listan skulle kunna göras väldigt lång. Egentligen är det bara din egen kreativitet som sätter gränserna givet att du kan finna en målgrupp som är intresserad av det du har att erbjuda. Det enda man kan säga säkert är att både utbudet och efterfrågan på tjänster inom träning och hälsa ökar för varje år.  

Hur gammal/ung behöver man vara för att lyckas som PT?

Det finns ingen åldersgräns för att vara PT. Vi har utbildat allt från 18 åringar till 68 åringar och som idag arbetar heltid med sin träning. Yngre personer har ibland lättare att ta till sig nya kunskaper och de som är mer seniora har en fördel i form av livserfarenhet. Utöver fysik och erfarenhet kan ålder även påverka valet av målgrupp. När du blir färdig tränare kommer du behöva välja en målgrupp för dina träningstjänster och beroende på din egna ålder kommer den att se lite olika ut. T.ex. är mer naturligt för en kvinna som är 35 år att ha mammor som målgrupp än en kvinna som är 20 år och inte har några barn. Oftast är kundens val av tränare en mix mellan att hitta någon som är lite som en själv (och här spelar åldern in) och att finna någon som har kompetensen att hjälpa kunden med dennes specifika träningsmål.

Varför PT-utbildning på distans en dåligt idé och varför är det så viktigt med praktiska kunskaper för att lyckas som PT?

PT och tränaryrket är ett praktiskt orienterat yrke. Om du vill bli framgångsrik som tränare och kunna känna dig trygg i tränarhantverket kommer du behöva gedigna praktiska kunskaper. Det säger sig självt att dessa praktiska kunskaper bäst lärs ut i en miljö som motsvarar verkligheten d.v.s genom undervisning på ett gym eller en träningsanläggning med erfarna lärare.

Precis som det är svårt att bli en duktig snickare genom onlineundervisning med begränsad praktik kommer det vara svårt att bli framgångsrik som tränare utan att praktisera dina kunskaper. Dessutom skulle du gå miste om branschens frisklicens om du skulle välja att genomföra din utbildning på distans. Just Frisklicens:en är central i ditt arbete som tränare och krävs bl.a. för att få arbete på alla större anläggningar i Sverige.  

Det praktiska kunskaperna du får under en frisklicensierad utbildning kommer inte bara göra det enklare för dig att söka arbete utan kommer också göra att din väg till att bli en etablerad tränare går snabbare. 
Det är lätt att tänka att man sparar in på resor och kostnader när man går en distansutbildning men om du är seriös med dina tränarambitioner kan vi garantera dig att du snabbt kommer få igen den investering som en utbildning med riktig praktik innebär. En skillnad i kostnader som i slutendan motsvarar intäkterna från ca 5-6 veckors heltidsarbete som PT.

På Tränarakademin erbjuder vi också mycket distansundervisning. Den stora skillnaden mellan oss och de distansbaserade skolorna är att vi hela tiden låter dig varva mellan pratisktlärande på Bosön och teori via vår onlineportal och app.

Förutom alla lärandefördelar som en platsbaserad utbildning ger kommer det bli både roligare och mer givande för dig att få träffa dina kurskamrater och lärare i verkligheten. För många studenter som går vår utbildning är just träffarna på Bosön den stora höjdpunkten under utbildningen och en tid som många bär med sig för resten av livet. 

Hur mycket tjänar man per månad som anställd PT?

Din nivå av kunskap och erfarenhet är avgörande för din inkomst. Som anställd personlig tränare på ett gym kan du tjäna mellan 15 000 kr till 50 000 kr i månaden, där de högre lönerna gäller för dig som arbetar på en hög nivå och som har många kunder. Det samma gäller för din timlön som PT – den kan variera mellan 150-300 kr på anläggningen. Vissa anläggningar som t.ex. Actic erbjuder även en fast grundlön för sina tränare. Grundlönen  brukar ligga på mellan 20 000 kr till 25 000 kr utöver grundlönen brukar man även ha en rörlig del som då baseras på antalet genomförda PT-timmar. 

Arbetar du i egen regi finns det egentligen inga gränser för vad du kan tjäna. Priset du kan fakturera ut mot kund kan vara allt från 600 kr /tim till 2000/tim och beror som så mycket på din kompetens, ditt varumärke och val av målgrupp.  

Har du en fråga om PT-yrket eller PT-utbildning som vi inte fångat upp ovan? Tveka då inte att lämna en kommentar nedan så återkommer vi till dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen