Därför är PT-utbildning på distans en dålig idé enligt forskningen

Lägg till en rubrik (1)

På Tränarkademin får vi ofta frågan om vi erbjuder någon distansutbildning till personlig tränare. Och kanske har du som många andra funderat på att gå en PT-utbildning på distans?

Det kan ofta låta som en bra idé då det är både billigare och mer flexibelt än ett platsbaserat alternativ. Men om du är seriös och har ambitionen att kunna försörja dig som tränare kan det  vara värt att fundera på hur bra “PT-framför datorn” alternativet är i verkligheten.

Aristotle’s sa en gång:

“We are what we repeatedly do. Excellence, then is not an act but a habit”

Tränar och PT-yrket är ett hantverksyrke, ett yrke där det krävs många timmars repetition och praktik för att nå framgång. Det är också ett yrke där användandet av standardiserade mallar och generella stereotyper inte lämpar sig särskilt väl eftersom varje kund har helt olika förutsättningar och målbilder vad det gäller träning.

För att lyckas som tränare behöver du kunna hålla många olika koncept i huvudet samtidigt. Precis som en läkare behöver du kunna ordinera ditt recept utifrån individens unika behov och situation. En förmåga som kräver teoretiska kunskaper men också en god förmåga att omsätta dessa kunskaper till genomförande vid själva träningstillfället.

På Tränarakademin tycker vi inte att det är något fel med att ge kunskaper online. Vi har många onlinedelar i våra utbildningar och en hel mässa som nästan uteslutande består av digitala föreläsningar. Internet och youtube är fantastiskt och har givit oss människor helt nya sätt att lära oss saker. Men varje undervisningssätt har sin plats och funktion att fylla.  

Därför är det vår fasta övertygelse att praktiska kunskaper och ”know how” bäst lärs ut genom praktisk undervisning i en miljö som motsvarar verkligheten. Föreställ dig hur det skulle vara att lära någon att köra bil på ett tryggt sätt via zoom eller att utbilda någon till frisör via google meets och du inser problematiken.

Det är därför naivt att tro att några få dagars riktig praktik ska räcka till för att bemästra tränarhantverket. En naivitet som ofta bottnar i ett önsketänkande om att finna en väg till tränaryrket som är kortare och billigare än de utbildningar som erbjuder tillräckligt med praktik. 

Tyvärr är just de personer som skulle kunnat bli duktiga och framgångsrika tränare med rätt förutsättningar som drabbas. Det räcker att surfa runt på Sats eller Actics PT-sidor för att snabbt kunna konstatera att nästan inga av deras tränare har en distansutbildning i grunden. D.v.s det som på pappret såg så bra ut med en distansutbildning blir en “dead end” för många.

De praktiska kunskaperna är inte bara vitala för en PT i sitt dagliga arbete efter utbildningen utan även avgörande för inlärningen under utbildningen. Det är när vi omsätter teorin till praktik som vi människor lär oss saker som bäst. Det är helt enkelt svårt att lära sig träffa målet om vi aldrig skjuter på bollen i verkligheten.

Detta faktum är ingen teori utan allt detta vet vi idag genom forskning. Forskningen säger oss t.ex. att vi endast minns 10% av en föreläsning efter 4 veckor! Men även att vi genom att praktisera och repetera kan höja den siffran till 60 – 80%. Det är således en enorm skillnad i kunskapsinhämtning om du går en utbildning med begränsad praktik och möjlighet till repetition kontra om du går en utbildning som erbjuder gedigen praktik.

Självklart kan den som är vetgirig se till att skaffa sig den praktik och repetition som är nödvändig på egen hand. Det finns trots allt exempel på duktiga tränare som är autodidakta d.v.s. som förvärvat sina kunskaper genom självstudier, även om de inte särskilt många. Om du är helt fenomenal på att omsätta nya kunskaper till praktik på egen hand – ja då kanske PT på distans kan fungera för dig.
För det allra flesta av oss som vill kunna arbeta som PT professionellt är dock alternativet att få den praktik som är nödvändig under sin utbildning den bästa lösningen och investeringen för att kunna arbeta som tränare på lång sikt.

Alla som fundera på en distansutbildning bör åtminstone ställa sig frågan – “Är det värt att spara ca 30 000 kr eller tid för att gå en utbildning som inte lever upp till friskvårdsbranschens krav och som leder till mycket begränsade arbetsmöjligheter i verkligheten? Eller är det bättre att investera i något som faktiskt ger dig den kompetens som krävs för att du ska kunna arbeta rakryggad och framgångsrikt som personlig tränare år 2021?  

Om du vill läsa om hur vår utbildning kan hjälpa dig att förverkliga tränardrömmen är du välkommen att läsa mer om vår utbildning på hemsidan.

Dela med dina vännner...

Utbilda dig till PT på Bosön med Sveriges ledande tränare och forskare

En utbildning av tränare för tränare i hjärtat av idrottsverige

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Löpskolningens drottning tar hand om den praktiska biten

Numera har Malin Ewerlöf lagt spikskorna på hyllan och arbetar som personligtränare i löpning och löpteknik. För…

Read More

Coltings bästa tips för att komma ingång med triathlon

Jonas Colting är ett känt namn för de flesta. Han har tagit flera VM-medaljer i långdistans triathlon…

Read More

Öka din motivation och prestation genom mentala föreställningar

Mentala föreställningar (visualisering) är en av de mest populära mentala teknikerna inom elitidrotten. Elitidrottare använder sig av…

Read More
Bild på en kvinna som superhjälte

Så infriar Du nyårslöftet och träningsmålen

Ok, det är antagligen inte första gången du hör någon prata om hur viktig de är att…

Read More
PT på gymmet som gör high-five

Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke

Har du någonsin drömt om att göra din passion för träning till mer än bara en hobby?…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen