Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke

PT på gymmet som gör high-five

Är du intresserad av att lära dig mer om PT-yrket för att sen kunna arbeta som PT? Är rollen som PT något som lockar dig? Då hoppas vi att du ska uppskatta vår ultimata guide till att börja jobba som PT. Ta reda på hur du kan arbeta som PT och vilka egenskaper du behöver för att lyckas som PT

I denna guide kommer du få lära dig mer om rollen som PT och vilka olika karriärmöjligheter som finns inom träningsbranchen idag. Vi går bland annat igenom de vanligaste anställningsformerna, var och hur du kan arbeta som PT, vilka för- och nackdelar som finns, samt vilka tränaregenskaper som är viktiga för dig som vill ro hem ditt drömjobb!

Känner du dig redo? Då kör vi igång!

Att arbeta som PT på gym

Att ta en anställning på ett gym kan vara en fantastisk möjlighet för dig som befinner dig i  början av din träningskarriär. Detta eftersom du ofta kan räkna med stöd från det lite mer erfarna tränarkollegorna på gymmet. Det är också vanligt att du får tillgång till vidareutveckling genom interna utbildningar.

På ett gym får du ofta också bättre möjligheter när det kommer till att bygga upp en kundstock, i jämförelse med om du skulle driva din egna verksamhet. 

Det är även en väldigt flexibel arbetsplats där du som nyutbildad har goda möjligheter att testa på och prova nytt! Det är inte heller helt ovanligt att du själv kan välja hur ofta och när du vill arbeta, inom vissa ramar såklart. 

Flexibla arbetstider ställer dock krav på din egen flexibilitet och din förmåga att skapa en bra struktur. I och med att din lön ofta är provisionsbaserad kan det innebära att du som nybörjare behöver lägga en del tid på att få in dina kunder i början.

Din nivå av kunskap och erfarenhet är avgörande för din inkomst. Som anställd personlig tränare på gym kan du tjäna mellan 15 000 kr till 50 000 kr i månaden, där de högre lönerna gäller för dig som arbetar på en hög nivå och som har många kunder.  Det samma gäller för din timlön som PT – den kan variera mellan 150-300 kr. 

En del gym tillåter också en viss typ av sidouppdrag. Det är till exempel inte ovanligt för en PT med rätt kunskaper att arbeta extra som fystränare inom lagidrott, eller som utbildare och föreläsare. 

För att ro hem en anställning på något av de större gymmen krävs det att du går en PT-utbildning som är frisk certifierad. Frisk är en intresseorganisation som bedrivs av de större anläggningarna (exempelvis av SATS, Actic, Nordic Wellnes och Fitness24) med syftet att säkerställa utbildningskvalitén. Utbildningarna måste bl.a. innehålla ett visst antal lärarledda timmar och en viss mängd praktik för att bli frisk certifierade .

Givet att du som PT har denna frisk licens, och därmed är godkänd inom branschen, finns det några saker som är bra att känna till och som arbetsgivaren brukar titta lite extra efter:

  1. Din förmåga att strukturera din vardag 

Som tränare måste du kunna hantera ett flertal olika kunder och målbilder. Att ha en god struktur och hela tiden dokumentera dina kunders framsteg är därför en mycket viktig egenskap för den som vill lyckas som tränare på gymmet. 

  1. Din målmedvetenhet och engagemang

Du som är anställd på ett gym har ofta ett stort ansvar i att få in nya kunder och samtidigt utveckla de kunder du redan arbetar med. För att lyckas med det krävs det att du arbetar målmedvetet med din försäljning och att du engagerar dig i dina kunders utveckling på ett genuint sätt. 

  1. Din ödmjukhet och förmåga att anpassa

Det finns ingen som vill träna med en PT som hela tiden tror sig veta bäst, eller som som aldrig är beredd att ompröva sina strategier eller anpassa sitt tempo. Att lyssna och ta in vad dina kunder säger gällande mål och förväntningar är med andra ord superviktigt för att du ska kunna utveckla dina kundrelationer. 

Att vara ödmjuk är också en viktig egenskap som kommer avgör hur bra du är på att ta till dig ny kunskap och ompröva dina egna sanningar. Att vara ödmjuk är inte att vara svag! Det finns ingen motsättning i att leda sina coachingpass med pondus och samtidigt vara ödmjuk och lyhörd inför kundens önskemål, förutsättningar och livssituation.   

Framgångsfaktorer FördelarNackdelar
Strukturerad 
Målmedveten 
Engagerad 
Ödmjuk 
Anpassningsbar
+ Duktiga kollegor att lära från
+ Tillgång till interna utbildningar 
+ Tillgång till nya kunder och leads via anläggningen
– Provisionsbaserad lön
– Svårt att välja vilka kunder du vill ha

Videobonus #1

Om du är nyfiken på att lära dig mer framgångsfaktorer för att arbeta som PT på gymmet har du möjlighet att se en av Christian Hallbergs lektioner från vår onlinekurs “Arbeta som PT” nedan.

Att arbeta som träningsentreprenör 

Att driva eget kan vara det bästa som finns, samtidigt som det kan vara lite tufft i början innan man kommit igång och fått in tillräckligt med kunder. Att driva eget som PT innebär att du måste ge dig själv tid att bygga upp ditt företag och samla på dig kunskaper inom områden även utanför träningen, som t.ex. inom försäljning, marknadsföring och ekonomi. Detta för att öka dina chanser om att lyckas. 

Du behöver med andra ord vara uthållig i början då det alltid tar lite tid att få in nya kunder. Som egenföretagare kommer du inte heller ha samma möjligheter att få in gratis kundleads som om du skulle vara anställd på ett gym.  

Det finns dock ett flertal olika sätt att gå tillväga på om du inte vill starta från noll. En del träningsanläggningar kan exempelvis tillåta att du hyr in dig som PT och tar del av deras kundnätverk i utbyte mot en avgift när du tränar kunden på deras anläggning. Det finns också olika nätverk inom träningsbranschen där du kan arbeta som egen och få in kunder via nätverket, som exempelvis hos Guided Heroes, Lofsangruppen, Urban Tribes. 

Att bygga sitt eget företag är inte bara otroligt roligt, utan det är även en otroligt lärorik upplevelse. Det är en resa där du får lära dig mer om såväl dig själv och om många nya områden som du kanske inte tidigare ens funderat på!? För dig som har uthålligheten, modet och viljan att lära från dina misstag finns det dock inga begränsningar kring vad din verksamhet kan växa till. Få saker är så givande som att se sitt eget företag växa och utvecklas!. 

Några framgångsfaktorer för den som planerar att starta sin egna verksamhet som tränare är: 

  1. Förmågan att gör det obekväma 

Som träningsentreprenör kommer du ställas inför många utmaningar, framförallt i början. Om du bara ser hinderna som något negativt och inte är beredd på att göra det du upplever som obekvämt, t.ex. att ta kundsamtal eller att läsa på om andra områden som du kanske inte tycker är lika spännande, kommer du ha svårt att lyckas som entreprenör.  

  1. Uthållighet

Som vi varit inne på tidigare tar det alltid tid att bygga upp ett nytt företag. Därför behöver Du ha en plan och en budget som gör att du kan klara dig den första tiden innan du hunnit etablera en trygg och stabil kundbas. 

  1. Val av målgrupp 

Ett kostsamt misstag som många entreprenörer gör i början av sin karriär är att de lägger för lite tid på att lära känna, och definiera vilken som är, deras målgrupp. I dagens samhälle, där vi överöses av annonser och intryck i digital media, är det superviktigt att vara relevant och intressant för att dina kunder överhuvudtaget ska lägga märke till din tjänst. Att vara relevant för en stor grupp människor med olika mål, bakgrunder och intressen är näst intill omöjligt.  Därför är det viktigt att i början välja en smal eller lokal målgrupp som har liknande  utmaningar och intressen. 

Genom åren har vi på Tränarakademin utbildat hundratals studenter, som sedan gått vidare till att bli träningsentrenörerer. Dessa erbjuder idag en mängd olika tjänster och produkter till sina kunder; allt i från PT och gruppträning med lokal förankring till mer specialiserade tjänster som onlineträning för triathleter, styrke och rörlighetsträning för golfare, träningspoddar, och tech- och träningstjänster mot stora svenska företag. Ja, listan skulle kunna göras lång som du säkert förstår…  

Vilka tjänster just du ska och vill erbjuda som träningsentreprenör i slutändan är helt enkelt upp till dig. Så länge det finns en målgrupp som har en utmaning som du och din tjänst erbjuder en lösning till är i princip allt möjligt!

Framgångsfaktorer FördelarNackdelar 
Uthållig
Orädd
Tydlig målgrupp
Driven att lära sig mer om andra områden 
+ Du bestämmer själv när du arbetar och hur mycket du vill arbeta
+ Gör det möjlighet att ha din träningsverksamhet som en sidoverksamhet 
+ Endast du själv sätter begränsningarna för vad ditt företag kan bli 
– Du behöver lära dig kunskaper inom andra områden för att lyckas
– Osäkert i början innan du etablerat en trygg kundbas 

Att arbeta som PT mot Företag

Det blir allt vanligare med företag som anlitar eller anställer tränare och PT:s från Tränarakademin för olika uppdrag. Att arbeta mot företag innebär ofta större säkerhet för dig som är anställd. Arbetar du som konsult är risken något högre men å andra sidan är ofta uppdragen större och mer inkomstbringande i jämförelse med privatmarknaden. 

Kollar vi på våra tränare finns det många exempel när det kommer till dem som arbetar mot företag på olika sätt. Det kan handla om allt från att implementera nya friskvårdsplaner, leda gruppträningar, utföra konditions- och hälsotester till att erbjuda mer avancerade uppdrag mot ledningsgruppsnivå.  

För att komma in på ett företag krävs det däremot oftast lite mer arbete. Införsäljning tar många gånger längre tid, men när du väl tagit dig in har du ofta goda möjligheter att utöka  ditt uppdrag. Så länge du kan visa vilka värden dina tjänster ger finns det alla möjligheter att växa. 

För att lyckas mot företag är vårt tips att du börjar med att erbjuda en mindre tjänst, till en liten risk, som löser en verklig utmaning som kunden har. Genom att göra det, och samtidigt leverera över förväntan, kommer du ha goda möjligheter att bygga upp ett förtroende hos kunden. Detta förtroende kan sedan ligga till grund för större uppdrag i framtiden.

Den största framgångsfaktorn för dig som vill arbeta mot företag brukar ligga i din förmåga att nätverka och bygga relationer med nyckelpersonerna inom de företag och den bransch du verkar inom. Detta gäller oavsett om du är anställd på företaget eller om du arbetar som konsult. 

Uppföljning är också en väldigt viktig del i arbetet mot företag, då företagen alltid vill se att deras investeringar ger avkastning. Din förmåga att mäta olika hälsoresultat och att synliggöra dessa för företaget kan därmed bli avgörande.   

Framgångsfaktorer FördelarNackdelar
Lätt för att bygga relationer 
Bra på att upptäcka och lyfta fram utmaningar 
Bra på att följa upp 
+ Möjlighet till större och längre affärer som entreprenör 
+ Mindre kundadmin
+ Säkrare anställning om du är anställd på företaget
– Lång och krävande införsäljningsprocess för dig som är konsult
– Du riskerar att bli väldigt beroende av en kund om du arbetar som konsult

Att coacha online

Detta är egentligen en blandning av ovanstående arbetsformer då du kan arbeta med onlineocaching såväl hos företag, på gym och som träningsentreprenör. 

I dagsläget, mycket p.g.a covid-19, har behovet av och efterfrågan på att anlita en onlinecoach ökat. Att erbjuda onlinecoaching kan vara ett smidigt sätt för dig att leverera coaching till en större grupp människor utan att behöva ta hänsyn till geografiska begränsningar.   

Det är inte heller ovanligt med tränare som erbjuder både coaching på plats och onlinecoaching. Det kan vara värt att överväga i början av din karriär då det är viktigt att bygga starka relationer med dina kunder och det görs oftast bäst “in real life”. 

Några av de vanligt förekommande tjänsterna som erbjuds av tränare online är liveklasser och pass, olika träningsprogram, uppföljning samt rådgivning kring träning och hälsa.  

Några av de framgångsfaktorer som kan vara avgörande för att du ska lyckas med din onlineträning är din förmåga att planera sin tid, samt ditt sätt att anpassa din kommunikation till den digitala världen. Du behöver också vara duktig på att samla upp och analysera träningsdata från dina kunder. Allt detta är extra viktig eftersom det är svårare att se kundens framsteg och att kommunicera med denne när ni inte träffas live.   

Det är också bra att läsa på om digital marknadsföring om du vill börja arbeta som onlinecoach. Detta eftersom du antagligen kommer behöva använda dig av olika digitala kanaler för att marknadsföra din tjänst i högre utsträckning.  

Framgångsfaktorer FördelarNackdelar
Kunskaper inom digital marknadsföring
Bra på att snabbt kommunicera digitalt 
Bra på att följa upp och registrera klientens prestationer 
+ Du kan arbeta varifrån du vill
+ Möjligheten att hantera flera kunder
+ Ofta lättare att ta mer betalt för dina digitala program 
– Svårare att bygga starka kundrelationer
– Mindre tid ute i det fria eller på träningsanläggningen
– Du ser inte/ träffar inte alltid klienten 

Videobonus #2

Om du är nyfiken på att lära dig mer coaching på distans har du möjlighet att nedan se en av Louise Gottlinds lektioner från modulen “coaching på distans” som igår i vår PT-utbildning.

Summering

Som du sett finns det många olika karriärvägar och arbetssätt för dig som vill arbeta inom träning. Samtliga valmöjligheter har sina för- och nackdelar, och det är därmed svårt att säga att det ena alternativet är bättre än det andra. I slutändan är det egentligen upp till dig hur mycket risk du är beredd att ta och vilket arbetssätt som du finner mest attraktivt. 

Om du är sugen på en karriär inom träning och vill gå en utbildning som ger dig möjligheten att arbeta inom all fyra ovanstående områden kan det vara en bra idé att kolla in vår PT- och tränarutbildning! Till skillnad från andra PT-utbildningar ger denna utbildning dig alla de verktygen och förmågorna du behöver för att kunna arbeta framgångsrikt både på gym, med onlinecoaching, mot företag eller som träningsentreprenör.

Share if you like

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

130 sidor gratis vetenskap om löpning

Om man önskar fördjupa sig i löpningens delar på ett vetenskapligt plan är det här ett mycket…

Read More

Progressivt löptest – Maik for Ironman

Idag fortsatte testerna av Maik Peters. Vårat andra testtillfälle bestod av ytterligare löptest, stakergometer-intervaller och instruktion av…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 1

Nutrition Tip nr 1 from our Italian sports nutritionist Luca Mazzurana This nutrition tip focuses on the…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 2

Nutrition Tip of the week by Luca Mazzurana Nowadays, deciding what to drink and how to replenish…

Read More

Kost vid konditionsträning – del 3

What are Omega 3s? You might have heard about Omega 3 supplements, or about products fortified with…

Read More

1 reaktion på ”Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke”

  1. Pingback: Licenserna Du Behöver för att arbeta som Personlig tränare - Tränarakademin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen