Har du vad som krävs för att bli PT?

Senior som gör sig redo för att springa

En fråga som vi som arbetar på Tränarakademin ofta får är om man behöver ha en speciell fysik för att kunna utbilda sig till och arbeta som PT. 

Det korta svaret på den frågan är nej – du behöver inte leva på kvarg och göra 100 burpees på raken för att lyckas som PT.

Visst är det fördelaktigt men en viss grundfysik när du ska instruera dina kunder, men din uppgift som tränare är inte att slå personbästa eller att försöka imponera på dina kunder genom olika styrkedemonstrationer. Om det är något som kommer imponera på dina kunder är det snarare när du får dem att överträffa sina egna förväntningar genom ditt coachande. 

Faktum är att de allra flesta av oss kan lära oss förmågorna som krävs för att bli en duktig tränare genom utbildning och praktik. Förmågor som har väldigt lite att göra med vår fysiska status eller tidigare bakgrund utan istället mer att göra med vår inställning och värderingar.

I grunden är allt du behöver för att lyckas som PT/tränare en passion för träning och coaching samt en stark vilja att utveckla dig själv kunskapsmässigt. Hur stark, gammal eller ung du är spelar med andra ord mindre roll.

Framförallt är din vilja att praktisera dina kunskaper under din PT-utbildning såväl som på din fritid en nyckel för att du ska lyckas som tränare. Alla kan läsa sig till teorin i en bok, men det är inte förens du omvandlar teorin till utförande och praktik som det verkliga lärandet sker – d.v.s. att “kunna”. 

Excellence is an art won by training and habituation. We do not act rightly because we have virtue or excellence, but we rather have those because we have acted rightly. We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act but a habit.

Aristoteles

Förutom att ha viljan att praktisera dina lärdomar behöver du ha ett öppet sinne för nya kunskaper, samt vara beredd på att omvärdera dina inre sanningar. Träning är ett komplext och föränderligt kunskapsområde, och är vi inte beredda att ta till oss ny kunskap riskerar vi att fastna i gamla sanningar som inte tjänar något annat än våra egon. 

Till sist behöver du vara beredd på att ge innan du får något tillbaka. Att vara tränare handlar om att erbjuda sina kunskaper och att ha ett genuint intresse för sina adepters framsteg. Det är kort sagt ett kall till att göra något som är större än oss själva – att hjälpa andra människor till ett mer meningsfullt, bättre och hälsosamt liv.  Och med rätt intentioner och inställning kommer du få mer tillbaka från tränaryrket än du någonsin kunnat drömma om. 

Så för att sammanfatta… Du behöver inte ha någon särskild bakgrund eller fysiologi för att lyckas med din karriär som tränare och PT.   

Det du däremot behöver för att lyckas är: 

  • Viljan att praktisera vad du lärt dig 
  • Ett öppet sinne för ny kunskap 
  • Vara beredd att ge innan du får något tillbaka 

Ovan är också något som många av våra tidigare PT-studenter är ett levande bevis på. Genom åren har vi utbildat många PT:s som upptäckt träningen sent i livet, eller som haft olika fysiska begränsningar, men som idag försörjer sig framgångsrikt som tränare och PT. 

Nyfiken på vilken PT-typ du är? Prov då gärna vårt quiz nedan.

Share if you like

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

130 sidor gratis vetenskap om löpning

Om man önskar fördjupa sig i löpningens delar på ett vetenskapligt plan är det här ett mycket…

Read More

Progressivt löptest – Maik for Ironman

Idag fortsatte testerna av Maik Peters. Vårat andra testtillfälle bestod av ytterligare löptest, stakergometer-intervaller och instruktion av…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 1

Nutrition Tip nr 1 from our Italian sports nutritionist Luca Mazzurana This nutrition tip focuses on the…

Read More

Kost vid konditionsträning – tips 2

Nutrition Tip of the week by Luca Mazzurana Nowadays, deciding what to drink and how to replenish…

Read More

Kost vid konditionsträning – del 3

What are Omega 3s? You might have heard about Omega 3 supplements, or about products fortified with…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen