Licenserna Du Behöver för att arbeta som Personlig tränare

Back view of a female sport coach watching her team compete at an outdoor football field

Träning och hälsa är ett växande område som får allt större betydelse i våra liv. Att anlita en PT för att komma igång eller för att utveckla sin träning blir idag allt vanligare.

Med andra ord finns det goda möjligheter att lyckas för dig som funderat på att starta en karriär som PT.

Första steget mot en karriär som PT brukar vanligen gå via en PT-utbildning. Att skaffa sig en gedigen utbildning som ger en stabil grund att stå på är en förutsättning för att lyckas som PT.

Förutom att säkerställa att utbildningen du väljer håller hög kvalitét och tillräckligt med praktik är det idag också extra viktigt att kontrollera att utbildningen ger dig en FRISK-licens.

I denna artikel kommer vi gå igenom vilka PT-licenser som finns och varför just FRISK-licens blivit så viktig för dig som vill lyckas om PT och tränare.

Vilka licenser finns och vilka behöver man?

Idag finns det inga regler eller lagar som säger att du som tränare måste ha en ”PT-licens”, alltså ett bevis på att du har gått en PT-utbildning, för att få arbeta som PT.

För det flesta av oss är dock en PT-utbildning och dess licenser en förutsättning för att vi ska lyckas som tränare.

Att arbeta som tränare eller PT är ett yrke som ställer en hel del krav redan från dag ett. För att de ska bli rätt för dig och din kund behöver du gedigna kunskaper inom en rad områden som träningslära, anatomi, fysiologi, nutrition etc. Kunskaper som du oftast får under en PT-utbildning. Utöver de teoretiska kunskaperna behöver du även tid att praktisera dina lärdomar både självständigt och under utbildningen.

Din PT-licens är ditt bevis mot din kund och arbetsgivare att du tillgodo gjort dig dess kunskaper.

De flesta skolorna ger ut sina egna PT-licenser. Dessa licenser är dock i regel inte tillräckligt eftersom de inte är oberoende eller har granskats av en tredje part. Det är helt enkelt bara ett bevis från din skola att du klarat utbildningen men säger inte så mycket om kvalitén på din utbildning och dina förmågor som färdig tränare.

För att säkerställa en god utbildningsstandard finns det därför två större oberoende organisationer som svenska PT-utbildningar kan ansöka om delegerad licensieringsrätt hos.

Den första är en licensieringsrätt som utfördas av Europé Active (vanligen kallade internationell PT-licens). Denna licensieringsrätt ställer krav på skolorna i form av antalet timmar undervisning och ämnen. Kraven är den samma för alla europeiska utbildningar.

Den andra licensieringsrätten är svensk och heter Frisk. Denna licens har funnits sedan 2019 och är idag den mest respekterade licensen hos de svenska friskvårdsföretagen – d.v.s. dina eventuella framtida arbetsgivare.

FRISK:s licensmärke
Europe Active

Vad innebär FRISK-licens?

FRISK är en licenseringsrätt som ges till de skolor och utbildningar som uppfyller friskvårdsbranchens krav gällande kvalité och standard. Skolorna som har denna licenseringsrätt från Friskvårdsföretagen har i sin tur rätt att ge ut en FRISK-licens till de elever som är godkända på utbildningen.

Anledningen till att denna licens tillkommit beror helt enkelt på att allt fler såväl i som utanför branschen efterfrågar högre kvalité, en bättre standard och ökad säkerhet. Alltså något som den svenska friskvårdsbranschen inte riktigt ansett att Europé Active och skolornas egna licenserna har kunnat garantera.

Kraven som ställs från FRISK på skolornas utbildningar är stränga och rör sig bland annat om:

• utbildningens omfattning (minst 320 timmar)
• dess innehåll och upplägg
• antalet lärarledda timmar (minst 160-timmar), samt praktiktimmar
• den kompetens som lärarna i fråga besitter (högskoleutbildning eller 2500 timmars erfarenhet som professionell tränare, beroende på vilket ämne som undervisas)

Varför är det viktig att inneha FRISK-licensen?

Så varför är denna FRISK pt-licens så viktig för både tränare, kunder och aktörer inom träningsbranschen? Jo, det beror på att det tack vare FRISK-licensen är möjligt att hålla en viss kvalité och utbildningsstandard inom branschen.

På så sätt är det också möjligt att för såväl kunder som för arbetsgivare särskilja vilka tränare som faktiskt besitter de kunskapskvalitéer som så många efterfrågar.

Innehar du en frisk-licens kan arbetsgivaren direkt se att du har såväl de teoretiska såväl som de praktiska kunskaperna som krävs för att du ska kunna erbjuda professionell och säker rådgivning. Licensen gör även att du kan öka ditt förtroende mot nya kunder!

Idag är också frisk licensen ett krav för att få börja jobba som PT hos frikvårdsföretagens ansluta företag. Vilket motsvara ca 55 procent av alla anläggningar. Bland medlemsföretagen finns flertalet av landets största träningskedjor (ex. SATS, ACTIC, Fitness24seven mf.). Totalt bedriver dessa medlemsföretag över 400 träningsanläggningar runt om i Sverige.

Så går du tillväga för landa din Frisk-licens

Om du vill säkerställa att du får de kunskaper och den praktik som krävs för att bli framgångsrik som PT rekommenderar vi dig att påbörja din utbildning hos någon av de skolor som innehar delegerad licens från Friskvårdsföretagen.

Idag finns det 13 skolor i Sverige som erbjuder Frisk-licenserade PT- och tränarutbildningar, och som alltså innehar rätten att ge dig denna licens då du klarat din utbildning. Vi på Tränarakademin är alltså en av dessa licenserade skolor! För att hitta alla skolorna som har rätt att ge ut FRISK-licens kan du besöka ptlicens.se, där kan även arbetsgivare och kunder söka efter Personliga Tränare som innehar licensen.

PS. nyfiken på att veta mer om frisk licensen? Kolla då in vår videointervju om Frisk Licensen med Helena Arnold från Friskvårdsföretagen här >>

Dela med dina vännner...

Utbilda dig till PT på Bosön med Sveriges ledande tränare och forskare

En utbildning av tränare för tränare i hjärtat av idrottsverige

Ta del av den senaste kunskapen inom träning och hälsa

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Löpskolningens drottning tar hand om den praktiska biten

Numera har Malin Ewerlöf lagt spikskorna på hyllan och arbetar som personligtränare i löpning och löpteknik. För…

Read More

Coltings bästa tips för att komma ingång med triathlon

Jonas Colting är ett känt namn för de flesta. Han har tagit flera VM-medaljer i långdistans triathlon…

Read More

Öka din motivation och prestation genom mentala föreställningar

Mentala föreställningar (visualisering) är en av de mest populära mentala teknikerna inom elitidrotten. Elitidrottare använder sig av…

Read More
Bild på en kvinna som superhjälte

Så infriar Du nyårslöftet och träningsmålen

Ok, det är antagligen inte första gången du hör någon prata om hur viktig de är att…

Read More
PT på gymmet som gör high-five

Jobba som PT – så gör du träning till ditt yrke

Har du någonsin drömt om att göra din passion för träning till mer än bara en hobby?…

Read More

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen